За пів року на рахунки трьох найбільших благодійних фондів України надійшло 8,4 млрд гривень пожертв

Дата: 21 Липня 2023
A+ A- Підписатися

За перші шість місяців 2023 року на рахунки трьох найбільших благодійних фондів України – United24, “Повернись живим” та Фонду Притули надійшло 8,4 млрд гривень.

Про це повідомляє “Опендатабот”.

Для порівняння, це на 22% менше, ніж протягом другого півріччі 2022-го.

Найбільші збори — у платформи United24, рекорд за весь час великої війни. Донати решти фондів також помітно зросли у порівнянні з попередніми місяцями.

Основну частину за перше півріччя зібрали:

  • United24 — 5,54 млрд гривень або 66% від загального обсягу.
  • Фонд “Повернись живим” 1,81 млрд гривень (22%).
  • Фонд Сергія Притули — близько 1 млрд гривень (12%).

Переважну більшість коштів, які перерахували на рахунки United24, призначені на потреби ЗСУ (на оборону) — 4,93 млрд грн або 89% усіх отриманих цією платформою донатів. Решта 11% – зібрали на медичну допомогу і на відбудову України — 0,45 млрд гривень та 0,16 млрд гривень відповідно.

2,4 млрд гривень на оборону у червні — це абсолютний рекорд та майже половина від усіх пожертв на оборону в першому півріччі поточного року. Попередній максимум — 2,24 млрд гривень — було зібрано цією платформою в липні 2022 року. При цьому, результати зборів на ЗСУ за червень у 4,8 раза перевищили показники періоду січня–травня поточного року — тоді United24 у середньому збирала на ці потреби 0,5 млрд гривень на місяць.

Схожа ситуація і з двома іншими благодійними фондами. У червні на 17% зросли збори “Повернись живим” — 0,34 млрд гривень проти “середньомісячних” 0,29 млрд гривень у січні–травні поточного року. Що стосується Фонду Притули, то зростання склало аж 37% — у червні українці задонатили 0,22 млрд гривень, тоді як протягом попередніх п’яти місяців у середньому на рахунки заходило 0,16 млрд гривень.

Раніше ZMINA писала, що за квітень поточного року українці пожертвували найбільше грошей на армію, на допомогу тваринам і на гуманітарну допомогу.

Нагадаємо, що вже багато років поспіль військові, волонтери, добровольці, громадські організації та Омбудсман є лідерами довіри українців. Їм довіряють більше, ніж Верховній Раді або уряду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter