За перше півріччя 2024 року “Наш світ” задокументував більше погроз і нападів на ЛГБТІК-людей, ніж за весь 2023 рік – звіт

Дата: 22 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У період січень-червень 2024 року моніторингова мережа Центру “Наш світ” задокументувала 39 випадків дій на ґрунті гомофобії і трансфобії, дискримінації та інших порушень прав за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної орієнтації в Україні.

Про це йдеться у звіті “Становище ЛГБТК в Україні у січні-червні 2024 року”.

Фото із соцмереж KharkivPride

Загалом правозахисний центр зафіксував 39 таких випадків. Найбільшу кількість порушень прав ЛГБТІК-людей правозахисники зафіксували в Києві та Київській області – 16.

Статистика центру охоплює випадок, коли жителя окупованої Ялти оштрафували за те, що він з’явився в нічному клубі в жіночому одязі. Також відомо про випадок фізичного насильства та погроз сексуального характеру з боку російських військових щодо трансгендерної жінки в окупованих Олешках Херсонської області.

Згідно з даними центру, найбільша кількість випадків – 29 – стосується дій на ґрунті гомофобії та трансфобії. Двадцять з цих випадків правозахисники вважають злочинами ненависті, вісім – інцидентами ненависті, а шість – виявами мови ворожнечі за класифікацією ОБСЄ.

Центр зазначає, що за весь попередній 2023 рік їхня організація зафіксувала 25 випадків порушень. На думку правозахисників, збільшення кількості у 2014 році пов’язане насамперед зі збільшенням публічної активності ЛГБТК-організацій і активістів.

“Вперше з початку повномасштабного російського вторгнення у Києві відбувся Марш Рівності, який з міркувань безпеки мав обмежений характер. Водночас, ймовірно, саме активізація публічної діяльності ЛГБТІК-руху та його союзників призвела до активізації його агресивних супротивників – ультраконсервативних та праворадикальних угруповань”, – зазначається у звіті.

Правозахисники підкреслили, що у 18 випадках відбувалася взаємодія потерпілих з правоохоронними органами. У шести з цих випадків зафіксували порушення прав ЛГБТІК-людей з боку правоохоронців. Йдеться про порушення права на ефективні засоби правового захисту та неврахування гомофобного чи трансфобного мотиву, тобто правоохоронці кваліфікували факти як завдання легких тілесних ушкоджень без зазначення мотиву нетерпимості.

Раніше ZMINA писала, що в період із січня 2020 до травня 2024 року правозахисний ЛГБТ-Центр “Наш світ” задокументував 291 злочин чи інцидент на ґрунті гомо- і трансфобії. У 2019 році організація зафіксувала 275 таких випадків. Зменшення задокументованих випадків повʼязане, зокрема, з пандемією COVID-19 та повномасштабною війною. 

Нагадаємо, що минулого тижня в Україні стався черговий напад на ЛГБТІК-людей. Постраждали двоє хлопців – Еміль і Даня, які разом прийшли в розважальний комплекс із басейном. Їх обох принижували вербально, а одного з них – побили. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter