За неповний поточний рік в Україні відкрили справ про шахрайство більше, ніж за весь 2021-й

Дата: 12 Червня 2024
A+ A- Підписатися

За перші п’ять місяців 2024 року в Україні порушили понад 38 тисяч проваджень щодо шахрайства. 

Про це свідчать дані Опендатабота. 

Приклад листування шахраїв із Київщини з потерпілими. Фото: Нацполіція

Кількість зареєстрованих цьогоріч проваджень щодо шахрайства називають рекордною. Для порівняння: за весь 2021 рік правоохоронці відкрили понад 23 тисячі справ. 

“Кримінальних проваджень щодо шахрайства побільшало на 10% у порівнянні до аналогійного періоду торік”, – констатують аналітики даних. 

Трохи більш як 7 тисяч, або 18%, усіх зареєстрованих справ у 2024 році дійшли до суду, а ще понад 4,5 тисячі – закрили.

Статистика показує, що найпопулярнішими методами шахрайства з платіжними картками в Україні традиційно залишається соціальна інженерія та фішинг. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення росіян побільшало новин про шахраїв, які ошукують, наприклад, рідних полонених або тих, кому потрібна соціальна допомога. 

ZMINA розповідала про чимало таких новин. Наприклад, як у Запоріжжі жінка збирала гроші на лікування пораненої росіянами сестри, якої не існує, або ж про чоловіка з Київщини, який виманив в односельця гроші на лікування його зниклого на фронті брата. 

В уряді вже закликали українців не шукати зниклих безвісти та полонених через телеграм чи фейсбук, натомість звертатися до профільних відомств. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter