За неносіння масок у деяких громадських місцях штрафуватимуть

Дата: 06 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала законопроєкт №3891, яким запровадила штрафи за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, що закривають ніс та рот.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Підтримали документ 262 народних депутати. Штраф за неносіння маски становитиме від 170 до 255 гривень. За словами очільника МОЗ Максима Степанова, протоколи за порушення поліцейські складатимуть прямо на місці.

“Не так, як було раніше, коли складали протокол, передавали в суд, а суд потім вирішував: накладати штраф чи не накладати. У результаті цього в нас менше ніж на 5% – 3% навіть – були застосовані штрафні санкції як до громадян, так і для організацій”, – розповідав він на брифінгу напередодні. 

Проголосований парламентом закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування. За словами експерта Євгена Крапивіна, авторам законопроєкту вдалось уникнути невизначеного терміна “громадське місце”, замінивши його на конкретніші “громадські будинки”, “споруди”, що визначено ДБН, та “громадський транспорт”.

Відомо, що у квітні МВС та МОЗ роз’яснили, що входить до переліку “громадських місць” під час карантину.

Нагадаємо, що за час дії карантину українські правоохоронці встигли виписати штрафів на 5 млн грн. Так, поліція в Луцьку склала адмінпротокол на місцевого жителя, який неправильно носив маску та не реагував на зауваження охоронця в торговельному центрі. За даними правозахисників, найбільше протоколів поліцейські склали на Дніпропетровщині, Харківщині та в Києві. Менш активними були їхні колеги з Миколаївської, Закарпатської та Хмельницької областей.

Водночас правозахисники закликали уряд оголосити так звану адміністративну амністію, у межах якої звільнити українців від сплати штрафів, накладених судами за порушення правил карантину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter