За минулий рік СБУ нейтралізувала 600 кібератак на державні ресурси

Дата: 21 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Протягом 2020 року Служба безпеки України нейтралізувала 600 кібератак і кіберінцидентів на інформаційні ресурси органів влади та об’єкти критичної інфраструктури.

Про це повідомили у відомстві. 

Частина атак, як зазначають у спецслужбі, були інструментами гібридної агресії та мали на меті знизити рівень інформаційної безпеки й поширити деструктивний контент. У 2010 році СБУ також нейтралізувала 20 угруповань, причетних до кібератак, і заблокувала понад 2,6 тисячі спільнот з мільйонною аудиторією та 21 бот-мережу потужністю близько 60 тисяч акаунтів.

За минулий рік 40 осіб притягнули до відповідальності за поширення антиукраїнської пропаганди, а ще 32 фігуранти вже отримали вирок суду. Окрім цього, 158 іноземцям, які причетні до пропаганди сепаратизму в мережі, заборонили в’їзд на територію України. 

Важливим напрямом роботи у відомстві назвали протидію несанкціонованим втручанням у роботу комп’ютерів та автоматизованих мереж. Зокрема, під час однієї зі спецоперацій викрили схему, яка завдавала масштабної шкоди економіці держави.

“Її організувало колишнє керівництво Державної податкової служби. Так, збитки державі через різні податкові “скрутки” й конвертцентри оцінюються в 35 млрд гривень”, – розповіли спецслужбовці. 

За рік кіберфахівці СБУ викрили також шість злочинних груп, які незаконно втручались у бази даних Мін’юсту і вносили до державних реєстрів недостовірну інформацію. Загалом за матеріалами кіберпідрозділів розпочали 496 кримінальних проваджень, із яких 129 справ саме за несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерних мереж та автоматизованих систем.

Нагадали в СБУ також про санкції стосовно низки російських сайтів і програмних продуктів та звернення до компаній Google та Apple щодо блокування заборонених російських застосунків на їхніх електронних майданчиках. 

Нагадаємо, що вже два роки, як від влади вимагають провести реформу СБУ та забрати в спецслужби функції, які вона успадкувала ще з Радянського Союзу. Таку вимогу висували правозахисники та Генсек НАТО Єнс Столтенберг. ZMINA розповідала про ініціативи, які вносять депутати щодо реформування спецслужби, та критику цих ідей з боку експертів. 

Наприкінці минулого року ZMINA також розповідала історію вчителя-пенсіонера з Черкащини, якого СБУ переслідує за нібито “повалення влади” через репост картинки у фейсбуку, який він зробив три роки тому.

Фотографія обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter