СБУ офіційно просить Apple та Google видалити з цифрових магазинів російські соцмережі

Дата: 09 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України офіційно звернулася до компаній Apple та Google з проханням видалити зі своїх електронних магазинів із застосунками російські соцмережі, зокрема вконтакті та однокласники.

Про це пише СБУ  на своїй фейсбук-сторінці.

СБУ ініціювала блокування заборонених російських додатків на електронних майданчиках Google та AppleСлужба безпеки…

Опубліковано Служба безпеки України Пʼятниця, 9 жовтня 2020 р.

“Служба безпеки України звернулася до іноземних компаній Google, LLC і Apple Inc. щодо поширення на їхніх сервісах Play Market і App Store мобільних додатків, у тому числі російських соцмереж, розроблених юридичними особами, стосовно яких діють економічні та інші обмежувальні санкції”, — йдеться в повідомленні.

Також там закликали українське МЗС нагадати іноземним партнерам, які працюють в Україні, про санкції щодо російських компаній.

Нагадаємо, що соціальну мережу “ВКонтакті” фактично заблоковано в Україні з травня 2017 року. Тоді президент Петро Порошенко ввів у дію перше рішення РНБО про санкції, яке, зокрема, містить “заборону інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів”, серед яких соціальна мережа “Однокласники”, а також сервіси Яндекса, Mail.ru та ін. 

На початку вересня поточного року вконтакті обійшла блокування в мобільному додатку. Українські силовики пов’язують активізацію роботи російських соцмереж з місцевими виборами, які мають відбутися в жовтні.  

Відомо, що юридичний аналіз санкцій, запроваджених у 2017 році, свідчить, що вони не відповідають українському та міжнародному законодавству. Українські правозахисні й медійні організації неодноразово закликали відмовитися від неправомірних обмежень інтернету та використовувати законні й прозорі способи боротьби з російською пропагандою та кібератаками. Однак уже цього року президент Володимир Зеленський продовжив заборону. 

Деякі українські провайдери не блокують і половини заборонених РНБО сайтів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter