За місяць зафіксували 18 випадків порушень свободи слова

Дата: 06 Березня 2020
A+ A- Підписатися

У лютому в Україні зафіксували 18 випадків порушень свободи слова.

Такими є дані моніторингу Інституту масової інформації. 

Порушення сталися в дев’яти регіонах. Лідерами серед регіонів стали Київ та область – шість випадків, далі йде Херсонщина з трьома випадками та Полтавщина і Чернігівщина (по два випадки), в інших областях – по одному випадку.

Найбільше порушень експерти зафіксували в категорії “перешкоджання професійній журналістській діяльності” – вісім. У лютому монітори відзначили зростання кількості нападів на журналістів порівняно із січнем (чотири й один відповідно). Зокрема, напад, який демонструє ставлення правоохоронців до журналістів, стався в смт Нові Санжари (Полтавська область): силовик напав ззаду та повалив регіонального кореспондента телеканалу НТН Володимира Непийпива, який висвітлював акцію мешканців селища проти приїзду евакуйованих з Китаю. 

Повідомили експерти й про перешкоджання та вибірковість у запрошеннях на заходи за участю президента Володимира Зеленського. Так, журналістка Радіо Свобода Власта Лазур розповіла, що редакцію не запросили на захід в Укравтодорі за участю очільника країни, тоді як інші медіа отримали такі запрошення.

“Лазур спробувала потрапити на захід без запрошення, проте їй не вдалося”, – розповіли в ІМІ.

Схожі порушення зафіксували й у регіонах. Так, у Полтаві журналістів телеканалу “ІРТ-Полтава” та газети “Полтавський вісник” не пустили на засідання погоджувальної ради голів депутатських фракцій, яке відбувалося в міській раді. А миколаївські журналісти звернулися до правоохоронних органів через те, що голова облдержадміністрації Олександр Стаднік та посадовці ОДА не допустили їх до участі в зустрічі з представниками газет. 

У лютому журналісти стикалися також зі стеженнями та тиском із боку поліції 

В ІМІ зазначили, що з початку року загалом сталося 37 випадків порушень свободи слова: перешкоджання – 14 випадків, побиття – п’ять, погрози та кібератаки – по чотири випадки і два випадки обмеження доступу.

Нагадаємо, що минулого року експерти Інституту масової інформації зафіксували 243 випадки порушення свободи слова, з яких 171 стосувався фізичної агресії проти працівників медіа. Також уперше за останні три роки в Україні сталося вбивство журналіста.

Водночас правоохоронці розслідували та передали до суду лише 14 кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних стосовно журналістів. За словами виконавчої директорки ІМІ Оксани Романюк, дані показують низьку ефективність українських правоохоронців у боротьбі з безкарністю за напади на журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter