По компенсації після пережитого сексуального насильства на війні звернулося більше чоловіків, ніж жінок

Дата: 25 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

До проєкту з проміжних репарацій звернулося більше постраждалих чоловіків, ніж жінок.

Про це розповіла урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко в Медіацентрі Україна.

Ілюстраційне зображення російської катівні. Фото: Kyodo News

За словами посадовиці, цей факт “ламає уявлення”, що сексуальне насильство, повʼязане з конфліктом, стосується лише жінок. Точної кількості тих, хто звернувся по компенсації, вона не назвала, але на початку серпня цього року в уряді звітували, що таких є щонайменш 270. 

Левченко також висловила думку, що після скоєних в Україні злочинів РФ треба внести до чорного списку країн відповідно до процедури подання доповіді Генеральним секретарем ООН щодо протидії сексуальному насильству в конфліктах. 

“Є чорний список країн, які не можуть використовувати свій контингент для проведення миротворчих операцій в будь-якій точці земної кулі. А сьогодні Росія є частиною цих “миротворчих процесів”. Тож для цього потрібна адвокація, потрібне розуміння, як ми можемо працювати з міжнародними партнерами, і на двосторонньому рівні, і українське суспільство також має бути свідомим того, що це потрібно зробити і підтримувати такі зусилля”,сказала вона. 

Левченко також висловилася щодо законопроєкту “Про статус осіб, постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією російської федерації проти України, та невідкладні проміжні репарації”. Посадовиця закликала якнайшвидше ухвалити його та привітала, що напередодні парламентський комітет рекомендував нардепам ухвалити документ. 

Нагадаємо, українські правоохоронці вже не раз звертали увагу, що Росія використовує сексуальне насильство як зброю війни. Схожі думки висловлювали й в ООН. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter