За два тижні українців, які вважають карантинні обмеження надто жорсткими, побільшало вдвічі

Дата: 14 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

За два останні тижні до 15% зросла кількість тих, хто вважає введені владою через пандемію коронавірусу карантинні обмеження надто жорсткими.

Такі дані опитування Соціологічної групи “Рейтинг” і Соціологи опитали 10–12 квітня 2020 року українців віком від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу..

 
61% опитаних вважають запроваджені владою заходи щодо боротьби з коронавірусом оптимальними, а майже 70% зазначили, що запроваджений карантин є ефективним, проте чверть дають протилежні оцінки. Як розповіли соціологи, за останні два тижні також зменшилася кількість тих, хто вважає  карантинні заходи надто м’якими (з 28 до 17%).

Понад половину опитаних заявили, що обмежили вихід з дому у зв’язку з карантином. Третина повідомила, що дотримується часткових обмежень, і лише кожен десятий зазначив, що не дотримується карантину. За останні два тижні, як додали дослідники, ці показники не змінилися. Частіше про повне самообмеження зазначали мешканці заходу та центру, жінки та представники найстаршої вікової групи.

Попри карантин 19% виходять з дому декілька разів на день, 29% – один раз на день. Водночас 42% заявили, що виходять лише раз на кілька днів, 10% – узагалі намагаються не виходити. 

Водночас 70% підтримують можливе рішення щодо продовження карантинних заходів у разі загострення ситуації з поширенням коронавірусу до червня цього року.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Кабмін також ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину.

Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати

Із 6 квітня уряд посилив карантин по всій Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter