За два роки кількість людей з інвалідністю в Україні зросла на 10%

Дата: 15 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україні за два роки людей з інвалідністю побільшало на 10%. 

Про це розповіли у Мінсоцполітики. 

Ілюстраційне зображення людини на кріслі колісному на тлі зруйнованого російськими військовими будинку у Сумах. Фото: Reuters/Zohra Bensemra

Якщо казати про точну кількість людей з інвалідністю, яких стало більше за два роки, то мова йде про 300 тисяч, а загалом їх нараховують понад три мільйони. 

Посадовці наголошують, що таке збільшення підштовхує пришвидшувати темпи розбудови інклюзивного простору в Україні. 

“Радянський режим говорив: у нас немає людей з інвалідністю. На противагу цьому зараз в Україні ветерани, поранені цивільні — видимі. Ніхто не залишиться непомітним. Ми боремося зі стигмами. Усунемо кожен бар’єр — фізичний і ментальний. Конвенція про права людей з інвалідністю допомагає нам чітко планувати захист прав таких людей”, – сказав на 17-й сесії конференції держав-учасниць Конвенції про права людей з інвалідністю заступник міністра соціальної політики Назар Танасишин.

Нині в Україні понад 300 мультидисциплінарних команд працюють у лікарнях, щоб люди, які потребують допоміжних засобів реабілітації, отримували їх, не чекаючи офіційного встановлення інвалідності. Також торік 10,5 тисяч українців отримали протези рук і ніг, а загалом за рік їх вдалось виготовити 18 тисяч. 

Танасишин також розповів про плани змінити підхід у встановленні інвалідності. За його словами, щоб це відбувалося згідно з міжнародним класифікатором, потрібно підготувати 3 тисячі соціальних працівників.

Нагадаємо, що в Україні впроваджують нову систему реабілітації людей з порушеннями зору. ZMINA розповідала, як отримати підтримку.

Фотографія обкладинки: Heidi Levine\The Washington Post

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter