За даними ООН, кількість депортованих до Росії українців становить понад 2,5 мільйони, але ці дані можуть бути неточними – ZMINA

Дата: 19 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, кількість депортованих до Росії громадян України становить понад 2,5 мільйона, але це число може бути неточним.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ заявила директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова.

Вона розповіла, що від 24 лютого 2022 року українські юристи та правозахисники почали отримувати сигнали про депортацію — вивезення українських громадян на територію Білорусі та Росії.

“Наразі про масштаби говорять цифри. Кількість людей, які опиняються на території Росії, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців — понад 2,5 мільйона. Справжню цифру ми не знаємо, тому що ця інформація від росіян. Ми не можемо повною мірою їй довіряти, але іншої немає”, — наголосила Луньова.

Директорка з адвокації зазначила, що наразі невідомо, скільки людей з цих мільйонів депортованих українців не мають документів, що посвідчують їхню особу і належність до громадянства України. Але такі звернення надходять.

“Якщо людина не має документів, вона фактично знаходиться в заручниках, адже не може покинути територію Російської Федерації — і відтак в неї виникають численні проблеми вже на місці”, — наголосила юристка.

Вона нагадала, що з 24 лютого 2022 року консульські установи України на території РФ не працюють. Це означає, що українці опиняються на території країни-агресора фактично без захисту.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що з 14 листопада набрала чинності урядова постанова, що дозволяє українцям, які опинилися за межами батьківщини без документів, оформити необхідне посвідчення для повернення віддалено.

Правозахисники поки не знають, чи буде запроваджений експеримент вдалим, однак, наприклад, директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова каже, що гнучкість, із якою українська влада реагує на різноманітні виклики збройної агресії, дуже надихає.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter