За час роботи на лінію кризової та юридичної підтримки ветеранів і членів їхніх родин звернулися 32 тисячі разів

Дата: 27 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

З червня 2022 року, відколи запрацювала гаряча лінія кризової та юридичної підтримки ветеранів та членів їхніх родин, до операторів по допомогу звернулися 32 тисячі людей.

Про це розповіла виконувачка обов’язків виконавчого директора Українського ветеранського фонду Юлія Кіріллова в Медіацентрі Україна.

Ілюстраційне зображення. Фото: Christian Streib / CNN

Посадовиця каже, що кожне звернення – це певною мірою врятовані життя.

“Це були і виклики швидкої допомоги,  і спроби запобігти вчиненню суїцидів, це була й просто підтримка людей, які не знали, куди їм подітися, куди рухатися далі. Це про відновлення сенсів, про знаходження сенсів, це про те, що будь-яка людина навіть о третій годині ночі може отримати цю підтримку. І це про повагу, вдячність, яку ми висловлюємо кожного дня, кожної ночі тим, хто наближає нашу перемогу”, – ділиться вона.

Ті, хто звертається по кризову підтримку, можуть розраховувати на два її види: гаряча лінія, де цілодобово та безоплатно на зв’язку фахові психологи, та щотижневі групи підтримки як можливість бути серед людей зі схожим досвідом в атмосфері розуміння та прийняття. 

За словами Олександра Чаморсова, головного психолога гарячої лінії,  щотижня в межах проєкту проводиться чотири групи підтримки, учасниками яких за весь період проєкту стали понад 400 осіб.

“Для ветеранів, ветеранок та їхніх близьких уже давно існує ця група. Друга група – для тих, хто втратив нещодавно, група лагідного супроводу так звана. Третя – ресурсна група для всіх, кому необхідна підтримка внаслідок страждань, які спричиняє війна. І четверта група проходить офлайн за восьмикроковою програмою, сертифікованою програмою, де звертаються ті, хто втратив, з терміном втрати чотири-п’ять місяців”, – розповідає він.

У березні 2024 року гарячу лінію окрім психологічної підтримки та винятково письмових консультацій щодо юридичних питань доповнили напрямом юридичних консультацій. За шість місяців юристи опрацювали понад 967 звернень.

Нагадаємо, що в Україні вже налічують 1,2 мільйона ветеранів, але попри високий рівень довіри до ЗСУ ті, хто повернувся з фронту, стикаються з нерозумінням суспільства. 

Нещодавно благодійники навчили операторів лінії 102 кризової комунікації з ветеранами та ветеранками.

Фотографія обкладинки: ABC News

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter