З України за кордон перевезли 196 дитячих будинків

Дата: 05 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення Росії щонайменше 196 дитячих закладів інтернатного типу перемістили з України за кордон. 

Про це розповів голова Національної соціальної сервісної служби Василь Луцик в інтерв’ю “Радіо Свобода”. 

Ілюстративне зображення. Фото: afamilyforeveryorphan.org

Ще 94 заклади перемістили до інших регіонів України.

Евакуйованих за кордон дітей перевозили разом з вихователями. 

“Це вихователі, які якраз і є педагогами, тому забезпечується україномовне оточення. Не в усіх країнах у нас достатня кількість вихователів, тому ми просимо наших міжнародних партнерів додатково наймати українців”, – каже Луцик. 

Національна соціальна сервісна служба з Міністерством соціальної політики проводять виїзні моніторинги переміщених установ, після чого готують звіти. 

“Ми під час останнього моніторингу поспілкувалися з понад 400 дітьми, розпитали про умови без присутності вихователів, які в них є скарги”, – розповідає Луцик. 

Нагадаємо, що з 2017 року в Україні почалася реформа інтернатів. Нині посадовці вивчають, чи можливо завершити її в повному обсязі в умовах повномасштабної війни. 

Кілька років тому правозахисники, які опікуються правами дітей, провели дослідження в п’яти дитбудинках у Полтавській, Херсонській та Дніпропетровській областях. Результати свідчили, що кожен другий, хто потрапляє до закладу, має батьків, не позбавлених прав.

Родини віддають дітей до закладів через складні життєві умови, бо не отримують достатньої підтримки від відповідальних служб. 

Фотографія обкладинки: Attila Kisbenedek / AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter