З українських політв’язнів Шура та Якименка знущаються і не лікують у російських колоніях – Омбудсман

Дата: 11 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Росія порушує права українських політв’язнів Віктора Шура та Володимира Якименка, яким у російських колоніях не надають медичної допомоги попри хронічні проблеми зі здоров’ям, тиснуть психологічно та не дають спілкуватися з рідними. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Віктор Шур. Фото: фейсбук-сторінка Людмили Денісової

Віктор Шур, якого звинуватили в розвідувальній діяльності на користь України, вже вісім років перебуває за ґратами в колонії №1 міста Брянська. Російський суд незаконно ув’язнив його на 12 років. 

Денісова каже, що окрім ненадання медичної допомоги українцю, який раніше скаржився на сильні головні болі, болі в серці, підвищений тиск та набряк обличчя, з особового грошового рахунку політв’язня почали безпідставно відраховувати плату за так звані “комунальні послуги”. Фактично за тримання в антисанітарії він змушений сплачувати 1500 російських рублів. 

“За сирість, плісняву і тарганів у камері він повинен платити. Керівництво колонії позбавило його права на власність та вільно розпоряджатися коштами”, – зазначає Омбудсман. 

Щодо Володимира Якименка, якого ув’язнили на 15 років за сфабрикованою справою про нібито перевезення наркотиків, то на чоловіка, за словами Денісової, чинить психологічний тиск адміністрація колонії №4 в місті Пугачов Саратовської області РФ, а також місцева прокуратура.  

Володимир Якименко. Фото: скриншот відео від 2019 року з фейсбук-сторінки Людмили Денісової

“Примушують відмовитися від своїх проукраїнських поглядів, прийняти російське громадянство та працювати в колонії на російську державу”, – розповіла Омбудсман. 

Якименку також не надають медичної допомоги, хоча раніше він скаржився серед іншого на болі після перенесеного перелому ключиці. Відомо, що російські тюремники катували українця та погрожували зґвалтуванням за скарги на умови тримання.  

Денісова закликає Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертну місію, створену державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, звернути увагу на викладені нею факти. 

“Ненадання медичної допомоги суперечить гарантованим нормам статті 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Такі дії представників пенітенціарних установ РФ розцінюю як катування та спосіб позбавлення громадян України права на життя”, – зазначає Омбудсман.  

Нагадаємо, що станом на початок поточного року, за даними Денісової, у Росії за політично-релігійними обвинуваченнями переслідували 130 українців. Ще понад 200 осіб утримують на території ОРДЛО російські бойовики. 

Фотографія обкладинки: miiira.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter