З Сум сьогодні має відбутись евакуація жителів

Дата: 08 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У вівторок, 8 березня з Сум має запрацювати гуманітарний коридор для евакуації мирних жителів. 

Про це повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Автобуси для евакуації жителів Сум. Фото: скріншот відео Кирила Тимошенка

О 10-й годині ранку перша колона має розпочати рух з міста, а режим тиші мають запровадити з 9-ї до 21-ї години. Маршрут евакуації погодили з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста та міністерством оборони країни-агресорки.

“Тобто документальне підтвердження має і Червоний Хрест, і ми – як сторона, з якою погоджувалось відкриття гуманітарного коридору”, – зазначила Верещук. 

Маршрут для евакуації жителів виглядає наступним чином: Суми – Голубівка – Лохвиця – Лубни – Полтава. Жодні інші маршрути сторони не погоджували.

За словами Верещук, Україна вже має інформацію про те, що російська сторона запланувала зрив роботи цього гуманітарного коридору й готує маніпуляції, аби змусити людей поїхати іншим, не погодженим і не безпечним шляхом.

“Закликаємо російську сторону не вдаватися до маніпулятивних дій і виконати обіцянку, яка зафіксована документально”, – сказала під час брифінгу міністерка. 

До Сум також мають направити гуманітарний вантаж з харчами та ліками. 

На евакуацію із міста чекають не тільки жінки, діти та літні люди, але й 1700 іноземних студентів. Напередодні про це повідомив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет. Нині вони мають доступ до бомбосховищ, їх забезпечують гарячим харчуванням, їжею, водою. 

8 березня евакуація має відбутись й з інших міст, що знаходяться на межі гуманітарної катастрофи, а саме з Волновахи, Маріуполя, Києва та Київської області, Харкова та Харківської області. До цього Росія двічі зривала евакуацію на Донеччині та обстріляла з мінометів людей, що намагались поїхати з Ірпеня на Київщині. 

Нагадаємо, що вчора, 7 березня Росія запропонувала варіант вивезення українців з Києва, Харкова, Сум та Маріуполя до Білорусі та РФ. Це є порушенням міжнародного права, а саме статті 49 Женевської конвенції про захист жертв війни від 1949 року та статті 85 Додаткового протоколу 1 до Женевських конвенцій, які заборонять примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб з окупованої території на територію окупаційної держави.

Україна назвала ідею влади РФ абсурдною, цинічною та неприйнятною. Моральним і політичним цинізмом назвав ідею Росії про організацію так званої “евакуації” й президент Франції Еммануель Макрон. У РФ наполягали, що дійшли до цього варіанту “евакуації” після розмови Путіна з Макроном. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter