З російського полону в Україну повернули 75 людей, серед них – маріупольська поліціянтка Мар’яна Чечелюк

Дата: 31 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Під час чергового обміну 31 травня 2024 року з російського полону в Україну вдалося повернути 75 людей.

Про це повідомили у телеграм-каналі президента Володимира Зеленського.

Джерело: телеграм-канал президента України

“Увесь цей час ми ні на день не припиняли працювати, щоб повернути додому кожного й кожну з російського полону. І сьогодні маємо важливий результат: ще 75 наших людей повернулися до України. Воїни ЗСУ та Нацгвардії, прикордонники, четверо цивільних – усі вони вже на рідній землі”, – йдеться в повідомленні.

Джерело: телеграм-канал президента України

Серед тих, хто повернувся додому під час нинішнього обміну, – маріупольська поліціянтка Мар’яна Чечелюк, яку всупереч гарантіям ООН та Червоного Хреста під час евакуації з “Азовсталі” навесні 2022 року взяли в полон росіяни.

За час тримання у неволі здоров’я дівчини суттєво погіршилось. Окупанти перевозили її з однієї в’язниці до іншої, застосували фізичний та психологічний тиск, створювали нестерпні умови утримання.

Джерело: телеграм-канал президента України

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими уточнили, що серед визволених українців – 70 чоловіків і пʼятеро жінок, шестеро офіцерів і 65 представників рядового та сержантського складу. Щонайменше третина з врятованих мають поранення, тяжкі захворювання або інвалідність.

З полону цього разу визволили 37 представників Збройних сил України, зокрема 13 бійців Військово-морських сил, та двох представників Повітряних сил, а також 21 нацгвардійця, сімох прикордонників, шістьох тероборонівців та чотирьох цивільних українок.

Серед звільнених з полону – 19 захисників острова Зміїний, 14 військовослужбовців, які охороняли ЧАЕС, десять оборонців Маріуполя. 

Нагадаємо, що останній перед цим обмін полоненими відбувся 8 лютого 2024 року. Тоді в Україну повернулися 100 людей.

Серед врятованих військовослужбовців того разу були 49 воїнів Національної гвардії України, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 тероборонівців.

Як зазначили тоді у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, всі визволені – рядового та сержантського складу. 84 з них захищали Маріуполь (зокрема 82 – оборонці “Азовсталі”), решта виконували бойові завдання на Донецькому та Луганському напрямках.

Щонайменше 28 визволених мали поранення або серйозні хвороби. Найстаршому виповнилося 62 роки, а наймолодшому – 20.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter