З полону звільнили мера Сновська та заступника голови громади на Сумщині

Дата: 03 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

З полону російських окупантів визволили мера міста Сновськ на Чернігівщині Олександра Медведьова, мера міста Берислава на Херсонщині Олександра Шаповалова та голову Новослобідської громади на Сумщині Олексія Шибаєва. 

Про це повідомили мер Києва й голова Асоціації міст України Віталій Кличко та голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький

Олександр Медведьов. Фото: m.gorod.cn.ua

Міського очільника Сновська Медведьова росіяни захопили у полон 19 березня. Полонили його, коли він разом з волонтерами доправляв гуманітарну допомогу до Нової Каховки.

Олександр Шаповалов. Фото: фейсбук-сторінка мера Берислава
 
Мера міста Берислава Шаповалова окупанти полонили 25 березня разом із сімома іншими жителями громади. 28 березня чотирьох цивільних звільнили, однак доля мера до сьогоднішнього дня лишалась невідомою.
Олексій Шибаєв разом з бійцем тероборони. Фото: телеграм-канал голови Сумської обласної військової адміністрації Дмитра Живицького

Щодо Шибаєва, то росіяни взяли його у полон 1 квітня на блокпосту, який встановили біля села Пересипки Путивльської територіальної громади. Посадовець супроводжував гуманітарний вантаж. Нині він знаходиться разом з бійцями тероборони Білопілля.

Ще зранку 3 квітня, за даними міністерки з питань реінтеграції окупованих територій Ірини Верещук, у полоні російських окупантів перебували 11 голів українських громад.

Нагадаємо, що на тимчасово захоплених територіях Росія викрадає активістів, політиків та журналістів. У коаліції з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої входить і Центр прав людини ZMINA, розповіли, навіщо окупанти викрадають людей та хто їм у цьому допомагає.

Нещодавно у Львові правозахисники спроєктували на стіну будівлі в центрі міста портрети й зачитали імена тих українців, про зникнення яких нині відомо. 

ZMINA веде перелік таких людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter