З полону росіян звільнили начальника пожежної частини Енергодара

Дата: 21 Червня 2022
A+ A- Підписатися

З російського полону звільнили керівника пожежної частини в Енергодарі Віталія Трояна. 

Про це повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов

Фото: телеграм-канал Дмитра Орлова

Росіяни викрали Трояна 18 травня прямо з робочого місця. Окупанти приїхали до пожежної частини, провели обшук в його кабінеті, опечатали приміщення, а Трояна вивезли у невідомому напрямку. 

Колеги з пожежної частини через два дні організували акцію протесту з вимогою звільнити чоловіка, однак росіяни побили мітингувальників. 

Під тиском Троян у полоні дав інтерв’ю проросійським журналістам, в якому розповідав про нібито співпрацю з СБУ та теробороною.

За словами Орлова, найближчим часом начальник пожежної частини повернеться до своєї роботи. 

За даними Запорізької ОВА, досі у полоні російських військових в області знаходяться 135 людей. Посадовці радять рідним, чиїх близьких викрали, повідомляти про це на гарячу лінію за телефоном 0 800 503 508 та заповнювати онлайн-форму. Це дозволить якнайшвидше включити їх до списків обміну. 

Загалом, за даними віцепрем’єр-міністерки – міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, у полоні російських військових перебувають понад 1,5 тисячі цивільних українців. 

Нагадаємо, що раніше українські правозахисники з Медійної ініціативи за права людини з’ясували, що під час окупації Київщини російські військові викрали близько двох сотень людей, яких тепер тримають у СІЗО в Росії та використовують як “обмінний фонд”.

Серед утримуваних у такий спосіб вчителька математики з села Старий Биків на Чернігівщині Вікторія Андруша та мешканець Чернігова Ігор Михальчук.
 
За підрахунками правозахисників Центру прав людини ZMINA та Медійної ініціативи за права людини, Херсонщина та Запоріжжя є лідерами за кількістю викрадень росіянами в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter