Російсько-українська війна: за три місяці правозахисники зафіксували 356 нападів на свободу слова в обох країнах

Дата: 03 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Дослідники Міжнародного інституту преси (International Press Institute – IPI) задокументували 356 нападів на журналістів, актів цензури та інших серйозних порушень свободи ЗМІ на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Такі дані напередодні Всесвітнього дня свободи преси, 3 травня, оприлюднили на сайті IPI.

Фото Сергія Ільницького / EPA-EFE

Семеро журналістів та працівників ЗМІ в Україні загинули під час виконання службових обов’язків із 24 лютого. Є докази того, що принаймні ще двоє могли бути вбиті російськими військами на окупованій території через їхню професію, йдеться в дослідженні IPI.

Задокументовано 33 серйозні випадки нападів або потрапляння під обстріли вітчизняних та іноземних журналістів на передові. З них 21 отримав вогнепальні поранення або потрапив під стрілковий вогонь, щонайменше 12 поранені або потрапили під артобстріли, ракетні або авіаудари. Частину потерпілих медійників госпіталізували із серйозними пораненнями.

Щонайменше п’ятьох журналістів викрали, деякі з них зазнали тортур, побиття та інших порушень прав людини з боку російських солдатів.

Десятки регіональних ЗМІ були змушені закритися через погрози й захоплення редакцій. IPI задокументував чотири підтверджені удари по телевежах та інфраструктурі в Україні.

Загалом російські державні органи та військові сили є відповідальними за 76% усіх порушень свободи преси, пов’язаних з війною в Україні за останні три місяці.

Масові репресії в Росії

Водночас у Росії Кремль фактично знищив усі джерела незалежних новин та інформації. Щонайменше 114 медіа та новинних сайтів заблокував регулятор Роскомнагляд – це 32% всіх зафіксованих IPI порушень свободи слова.

Щонайменше 10 великих мовників або видань протягом трьох місяців війни зупинили діяльність або були змушені взагалі закритися. Зокрема, це “Новая газета”, “Эхо Москвы” і “Дождь T”.

Дослідники IPI задокументували 49 випадків затримання медіапрофесіоналів під час висвітлення антивоєнних протестів у містах по всій Росії протягом останніх трьох місяців. Багато з них були заарештовані попри те, що мали журналістську ідентифікацію.

Станом на початок травня щонайменше 11 журналістів оштрафували або затримали через новий закон про “фейкові” новини щодо збройних сил РФ.

Сотні російських журналістів утекли з країни, побоюючись судового переслідування.

Десятки іноземних ЗМІ також були змушені закрити свої офіси й вивести кореспондентів із країни. Все це сприяло згортанню свободи преси в РФ, її громадяни залишалися дедалі більш ізольованими та схильними до прокремлівської пропаганди.

“Вказані цифри підкреслюють руйнівні наслідки, які ця війна вже завдала свободі преси обох країн – забрала життя журналістів, створила масштабні порушення прав людини”, – заявила виконавча директорка IPI Барбара Тріонфі.

В Україні частина журналістів, які висвітлюють війну, втратили життя, інші зіткнулися з нападами, викраденнями й тортурами, наголосила вона. У Росії Кремль перейшов до систематичного очищення медіасистеми від усіх неупереджених повідомлень про війну та викорінення того, що залишилося від незалежної преси країни.

“Ці події затьмарили цьогорічний День свободи преси. Вони мають стимулювати міжнародну спільноту надавати таку необхідну підтримку журналістам в Україні та незалежним російським медійникам, яких загнали у вигнання, а також захистити свободу преси вдома”, – наголосила Тріонфі.

Порушення свободи ЗМІ, пов’язані з російсько-українською війною

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну акти цензури або обмежувальні правила щодо незалежної журналістики становили 46% задокументованих попереджень IPI, за 87% з них відповідає російська влада.

Арешти, кримінальні розслідування і звинувачення становлять ще 25% усіх зареєстрованих попереджень, російська поліція та сили безпеки РФ відповідальні за 94% випадків з них.

Напади на журналістів і представників ЗМІ з боку російських збройних сил становлять 14% усіх задокументованих попереджень, серед них найсерйозніші – напади та вбивства.

Російські державні органи відповідальні за додаткові 61% усіх зареєстрованих попереджень.

Моніторинг IPI містить усі порушення свободи преси, пов’язані з війною в Україні. Тоді як переважна більшість попереджень була задокументована на території України та Росії, моніторинг також охоплює Білорусь та інші держави у всьому світі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter