З початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла понад 500 злочинів проти журналістів та медіа в Україні — ІМІ

Дата: 25 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення за рік та шість місяців росіяни скоїли 529 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Такі дані наведені в моніторингу злочинів РФ проти журналістів та медіа від Інституту масової інформації (ІМІ).

Журналістка у Херсоні. Фото: unesco.org

Окупанти вбили 66 журналістів (шість іноземних та 60 українських), з них 10 – під час виконання професійної журналістської діяльності.

Росіяни 22 рази захоплювали або викрадали медійників. У полоні окупантів досі залишаються журналіст УНІАН Дмитро Хилюк та журналістка з окупованого Мелітополя Запорізької області Ірина Левченко.

Журналісти зазнавали контузій, переломів, осколкових поранень і травм кінцівок під час російських обстрілів. Загалом поранення отримали 24 медійники. 

Окупанти 16 разів обстріляли українські телевежі, які є цивільними об’єктами. Це стало причиною зникнення телевізійного та радіомовлення в дев’яти регіонах України.

Внаслідок вторгнення щонайменше 233 українських медіа припинили повністю або частково свою діяльність: через прямі погрози з боку російських окупантів, захоплення редакцій, неможливість працювати в умовах окупації, руйнування приміщень та фінансову кризу через війну з Росією.

У моніторингу ІМІ наголошується, що атаки на сайти українських онлайн-медіа, які висвітлюють війну, тривають. Російські кіберзлочинці ламали сайти медіа, змінювали новини, розміщували російську символіку чи заклики здатися, здійснювали фішингові атаки на українські редакції та журналістів. Загалом ІМІ станом на сьогодні зафіксував 55 таких атак.

ІМІ відомо про 67 випадків погроз журналістам та редакціям як центральних, так і регіональних медіа. Спочатку окупанти фізично погрожували – приходили додому до журналістів чи до їхніх батьків, згодом погрози перемістилися в інтернет-простір.

Протягом липня-серпня 2023 року ІМІ зафіксував п’ять порушень свободи слова, які вчинила Росія, – поранення журналістів, кібератаки та юридичний тиск на медійників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter