З початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 548 злочинів проти журналістів та медіа в Україні

Дата: 25 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення, за рік і десять місяців, Росія скоїла 548 злочинів проти журналістів та медіа в Україні, це погрози, вбивства й поранення медійників, кібератаки та зникнення українського мовлення внаслідок російських обстрілів.

Такі дані наведено в моніторингу, який здійснює Інститут масової інформації (ІМІ).

Джерело: ІМІ

За цей час окупанти вбили 70 журналістів, з них 10 – під час виконання професійної журналістської діяльності.

За листопад-грудень нинішнього року ІМІ зафіксував п’ять порушень свободи слова, які вчинила Росія.

22 листопада на фронті поблизу Куп’янська на Харківщині загинув колишній телеоператор “Суспільне Миколаїв” Олександр Попов. Він захищав Україну в складі 95 окремої десантно-штурмової бригади. За даними ІМІ, Попов став 70-м медійником, який пішов з життя через російську агресію.

У Нікополі на Дніпропетровщині понад три місяці через російські обстріли відсутнє українське цифрове мовлення, з перебоями працює радіо. Новини можна дізнатися, лише якщо є інтернет. Росіяни цілеспрямовано б’ють по телекомунікаційному обладнанню, а також обстрілюють ремонтні бригади. Атаки військових РФ на місто відбуваються щодня. Крім того, до Нікополя дістає сигнал російського телебачення.

Дніпровське онлайн-видання “Дніпро оперативний” тричі отримало повідомлення про нібито замінування редакції. Такі повідомлення надходили на редакційну пошту 15, 16 та 17 грудня. Головна редакторка видання Олеся Антошкіна розповіла ІМІ, що редакція постійно викликає поліцію, але ці повідомлення зазвичай хибні. Журналістка пов’язує ці повідомлення з діяльністю росіян.

Кібератаки зазнало онлайн-медіа Донецької та Луганської областей “Східний Варіант”, акаунт якого заблокували в інстаграмі. Редакція вважає це атакою російських ботів з метою перешкодити професійній діяльності. 

Харківське видання Gwara Media отримало листа, у якому нібито співробітник СБУ просив зареєструвати запит на надання інформації й надати письмову відповідь. До листа був прикріплений архів “Документи.zip”. Факт масового розсилання листів з ідентичним змістом зафіксувала також урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України Cert-UA, на яку посилається пресслужба Держспецзв’язку. Фахівці зазначили, що такі листи – частина хакерської атаки росіян на оператора мобільного зв’язку “Київстар”.

На Донеччині поранення отримала фотографка, співведуча програми на “Укрінформ ТБ” Влада Ліберова. Разом з чоловіком вони потрапили під обстріл росіян у районі Авдіївки.

Детальніше про моніторинг ІМІ можна дізнатися тут.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що з кінця лютого 2022 року слідчі Національної поліції розпочали понад 107 тисяч кримінальних проваджень за злочини, скоєні військовими РФ та їхніми пособниками. Більшість із них – це провадження за порушення законів і звичаїв війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter