З окупації повернули ще чотирьох дітей, найменшому з них – менше року

Дата: 02 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

На підконтрольну уряду територію України повернули ще чотирьох дітей з тимчасово окупованих частин Запорізької та Херсонської областей. 

Про це повідомила благодійна організація Save Ukraine, яка займалася поверненням.

Фото: Save Ukraine

Дітям, яких удалося звільнити з окупації, від декількох місяців до 16 років. Усі вони зараз у безпеці в одному з центрів Save Ukraine, розповіли в організації.

Наразі триває 15-та рятувальна місія.

Загалом благодійникам вдалося повернути вже 235 українських дітей, які були в окупації або на території РФ.

У грудні 2023 року в Україну повернули 12-річного хлопця, сина військовослужбовиці. До повномасштабного вторгнення перебував на Луганщині. Там, в окупації, він прожив півтора року, а згодом опинився у Росії та пробув там 4 місяці.

Перед початком повномасштабної війни хлопець приїхав до батька у Луганську область на три дні, але зрештою перебував на окупованій території близько 18 місяців та ще чотири місяці – на території Росії, де навчався в російській школі.

Мати не могла самостійно забрати 12-річного хлопця через те, що вона є військовослужбовицею ЗСУ, тому жінка звернулася до Офісу омбудсмана з проханням допомогти повернути її сина. Тож Офіс омбудсмана напрацював шлях повернення підлітка додому, подбавши про логістичний, безпековий та інші напрями. 

Нагадаємо, що 25 січня 2024 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію “Ситуація щодо дітей України”, у якій закликала країни Європейського Союзу докласти всіх зусиль для повернення депортованих окупантами українських дітей. Резолюцію прийняли одностайно – усі 85 парламентаріїв віддали свої голоси за.

Перша леді України казала, що з початку повномасштабної війни вдалося повернути 387 із майже 20 тисяч викрадених російськими окупантами дітей, тобто менше як 2%. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter