В Україну повернули 12-річного підлітка, який 4 місяці перебував у Росії

Дата: 22 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

На підконтрольну Україні територію повернули 12-річного хлопця, сина військовослужбовиці. До повномасштабного вторгнення перебував на Луганщині. Там, в окупації, він прожив півтора року, а згодом він опинився у Росії та пробув там 4 місяці. 

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Омбудсман України

Перед початком повномасштабної війни хлопець приїхав до батька у Луганську область на три дні, але зрештою перебував на окупованій території близько 18 місяців та ще чотири місяці – на території Росії, де навчався в російській школі.

Мати не могла самостійно забрати 12-річного хлопця через те, що вона є військовослужбовицею ЗСУ, тому жінка звернулася до Офісу омбудсмана з проханням допомогти повернути її сина.

Тож Офіс омбудсмана напрацював шлях повернення підлітка додому, подбавши про логістичний, безпековий та інші напрями. 

“Звертаюся до кожного: якщо вам відомо про примусово переміщену або депортовану Росією українську дитину, повідомте про це нашу інституцію. Адже тільки держава може гарантувати безпеку в поверненні додому своїх громадян із території РФ”, – зазначив Лубінець. 

Нагадаємо, що напередодні з тимчасово окупованої території вдалося повернути 17-річного хлопця, на імʼя Михайло. Для повернення підлітка знадобилося близько місяця.

Мінреінтеграції закликає українців, які стали свідками незаконного переміщення дітей на тимчасово окуповану територію або територію РФ, повідомляти про це профільному фахівцю Мінреінтеграції Наталії Ємець за номером 050 562 03 13 або на гарячу лінію Національного інформаційного бюро 16 48.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter