У Мінкульті зафіксували вже понад 400 воєнних злочинів окупантів проти української культурної спадщини

Дата: 09 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабної військової агресії РФ в Україні у Міністерстві культури зафіксували 417 епізодів воєнних злочинів російських окупантів проти української культурної спадщини.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

Джерело: офіційна фейсбук-сторінка Міністерства культури та інформаційної політики України

Станом на 8 липня МКІП зафіксувало 417 епізодів воєнних злочинів проти української культурної спадщини. Інформація продовжує надходити. Фахівці МКІП перевіряють і систематизують отримані дані та оприлюднюють їх на culturecrimes.mkip.gov.ua”, – йдеться в повідомленні.

Найбільше руйнувань на Харківщині. По області зафіксовано 99 епізодів, з них – 82 у самому місті та його околицях. На Донеччині задокументували 95 злочинів, з них 64 – в Маріуполі. 79 епізодів зафіксовано в Київській області. Найбільше – 52 – в Бучанському районі. Також 38 епізодів зафіксували на Чернігівщині, 34 – на Луганщині, 28 – на Сумщині. 

Наразі достеменно відомо про пошкодження 126 об’єктів культурної спадщини. З них 21 – пам’ятки національного значення, 98 – місцевого значення та 7 – щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Загалом постраждали 103 об’єкти цінної історичної забудови. Найбільше – релігійні споруди. Це 146 об’єктів. З них 50 – перебувають на обліку, як пам’ятки історії, архітектури та містобудування.

Пошкодження та втрати дуже тяжкі, насамперед якщо мова про автентичні, старовинні об‘єкти. Адже навіть якщо реставрація можлива, вони вже ніколи не стануть такими, якими їх створили будівничі минулих епох. Численних ушкоджень зазнали сучасні заклади культури. Наприклад, на території Бородянської громади з 26 закладів знищено або пошкоджено 18. Кошти на відновлення їхньої роботи потрібні вже зараз. Колеги на місцях налаштовані на перемогу, активно працюють, приводять до ладу вцілілі приміщення та шукають підтримки меценатів і міжнародних організацій“, – зауважує Катерина Чуєва, заступниця Міністра культури та інформаційної політики. 

Ворог знищив в Україні 46 меморіальних пам’ятників на честь історичних особистостей та подій ХІХ – початку XXI ст., 33 музеї та заповідники, 56 будинків культури, театрів і кінотеатрів, 37 бібліотек.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Фотографія обкладинки: Свято-Іллінський чоловічий монастир після російських обстрілів. Джерело: телеграм Сергія Гайдая

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter