З кінця лютого росіяни пошкодили або знищили в Україні понад сотню об’єктів культурної спадщини

Дата: 22 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабної російської агресії в Україні обстріли з боку військових РФ пошкодили 116 об’єктів культурної спадщини. 

Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Лише за минулі декілька днів рашисти влучили ракетою у нещодавно відреставрований Будинок культури в Лозовій на Харківщині, зруйнували школу на Донеччині, що допоміг відновити уряд Японії, зруйнували скит на честь ікони Божої Матері “Всіх скорботних радість” Святогірської лаври в Донецькій області… На жаль, фіксуємо руйнування майже щодня”, – йдеться в повідомленні.

В Україні вже зафіксували 353 злочини росіян проти культурної спадщини.

Найбільше руйнувань зазнала культурна спадщина Харківщини. По області зафіксовано 94 епізоди, з них – 78 в місті Харкові та його околицях. На Донеччині задокументовано 72 злочини, з них – 52 в м. Маріуполі. Про 65 епізодів відомо в Київській області, 37 – в Чернігівській, 24 – в Луганській, 26 – в Сумській, 8 – в Запорізькій, 6 – в Житомирській, по 5 – в м. Києві та Херсонській області. Також 4 – в Миколаївській, 3 – в Дніпропетровській, 2 – в Одеській, 1 – в Львівській областях “, – зазначив Ткаченко.

Серед пошкоджених або зруйнованих об’єктів культурної спадщини 21 – це пам’ятки національного значення, 88 – місцевого значення, а 7 – щойно виявлені об’єкти культурної спадщини.

Від рук окупантів також постраждали 130 релігійних споруд, серед яких 49 – пам’ятки історії, архітектури та містобудування.

Посадовець поінформував, що український уряд наразі працює з міжнародними партнерами над планом відновлення культурної спадщини.

Міністерство культури та інформаційної політики України створило спеціальний сайт для належного документування воєнних злочинів проти людяності  та об’єктів культурної спадщини, скоєних армією РФ. За допомогою цього інтернет-ресурсу українці можуть допомогти владі фіксувати злочини росіян проти культурних об’єктів.

Фотографія обкладинки: музей Григорія Сковороди після обстрілу окупантами. Джерело: ДСНС

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter