З Білорусі виїхав відомий адвокат – захисник журналістів

Дата: 05 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Відомий білоруський адвокат Сергій Зікрацький, який захищав журналістів у судах від переслідувань влади за політичними мотивами, виїхав з Білорусі до Литви.

Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: charter97.org

Зокрема, правозахисник захищав Tut.by у справі про позбавлення статусу ЗМІ, журналістку “Белсату” Катерину Бахвалову (Андрєєву), співробітників білоруського Пресклубу тощо.

“Мене позбавили моєї улюбленої професії, позбавили мого бізнесу. Чи маю я обурюватись і злитися на цю країну? Обурюватися – так, злитися на країну – ні. Я люблю Білорусь і розумію, що те зло, яке відбувається сьогодні в моїй країні, роблять конкретні люди. І ці люди не мають нічого спільного з Білоруссю”, – сказав Зікрацький.

Юрист наголосив на тому, що продовжуватиме робити все можливе, щоб змінити ситуацію в Білорусі, але в поточних реаліях робити це в Мінську неможливо.

“…Моїм тимчасовим будинком стане Вільнюс. Дуже сподіваюся невдовзі повернутися до вільної Білорусі”, – написав він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Мінська обласна колегія адвокатів з 31 березня нинішнього року вилучила Зікрацького, який спеціалізується на авторському, корпоративному праві та інтелектуальній власності, зі своїх лав. 

Нагадаємо, що із серпня минулого року в Білорусі не припиняється тиск на людей, які протестують проти влади самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Політв’язнями в країні вважають майже три сотні осіб, зокрема активістів, правозахисників, лікарів та журналістів, яких влада переслідує за висвітлення порушень прав людини. 

За даними правозахисників, загалом від репресій із серпня минулого року постраждали близько 30 тисяч білорусів. Щонайменше шестеро учасників акцій зникли безвісти. 

Минулого року тисячі білорусів подали звернення проти Лукашенка до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив уже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, і про поводження із затриманими та умови їхнього утримання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter