У Білорусі адвоката, який захищав журналістів, виключили з професійної колегії

Дата: 31 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Мінська обласна колегія адвокатів виключила зі своїх лав адвоката Сергія Зікрацького, який захищав білоруських журналістів у судах. 

Про це повідомляє TUT.by.

Адвокат Сергій Зікрацький. Джерело: tut.by

“Рішенням ради Мінської обласної колегії адвокатів від 31 березня мене виключили з адвокатури. Зараз я не можу вести адвокатську діяльність”, – пояснив Зікрацький, який спеціалізується на авторському, корпоративному праві та інтелектуальній власності, в коментарі журналістам видання.

Адвокат захищав багатьох журналістів за політично вмотивованими справами, зокрема TUT.by у справі про позбавлення статусу ЗМІ, Катерину Бахвалову, співробітників білоруського Пресклубу тощо.

24 березня Зікрацького викликали на переатестацію, де кваліфікаційна комісія визнала, що він має “недостатню кваліфікацію, щоб надалі працювати адвокатом”.

Підставою для виклику на переатестацію стала низка коментарів Зікрацького в ЗМІ, які, на думку мін’юсту Білорусі, “не повною мірою відповідають законодавству”, а тому нібито свідчать про неналежне виконання адвокатом своїх професійних обов’язків, пише видання.

Нагадаємо, що із серпня минулого року в Білорусі не припиняється тиск на людей, які протестують проти влади самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Політв’язнями в країні вважають майже три сотні осіб, зокрема активістів, правозахисників, лікарів та журналістів, яких влада переслідує за висвітлення порушень прав людини. 

За даними правозахисників, загалом від репресій із серпня минулого року постраждали близько 30 тисяч білорусів. Щонайменше шестеро учасників акцій зникли безвісти. 

Минулого року тисячі білорусів подали звернення проти Лукашенка до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив вже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, та про умови утримання та поводження із затриманими.

Окремо правозахисники розповіли й про те, як силовики поводились із затриманими жінками, багато з яких розповідали про погрози зґвалтування, приниження та побиття прямо в автозаках.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter