З арабських та африканських країн до Росії відправляють чоловіків, щоб “продати” на війну в Україну – розслідування

Дата: 01 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Влада Росії почала видавати російські паспорти чоловікам з арабських та африканських країн, заманюючи їх на роботу до Якутії, а після цього відправляючи на війну в Україну. 

Про це йдеться у розслідуванні “Нової газети”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Sergey Pivovarov/Reuters

У матеріалі розповіли історії кількох біженців із Сирії, які приїхали до РФ за навчальними чи туристичними візами. 

Автор розслідування Вадих Ель-Хайєк, спілкуючись з ними, дізнався ім’я того, хто вербує чоловіків з Сирії – це Васим Аль Дімашки, який раніше займався вербуванням терористів до ПВК “Вагнер”. 

За кожного завербованого він отримує по п’ять мільйонів сирійських лір або 337 доларів США, а у Росії чоловіків зустрічає доктор Акрам Діб Тарраф, який за вербування вже до армії отримує за кожного 320 тисяч рублів. 

Завербованих заманюють на роботу до Якутії, аргументуючи це тим, що там мало місцевих, тож немає кому захищати корисні копалини. Коли чоловіки потрапляють до регіону, то, за їхніми  словами, їх “продають у солдати”.  

“Якщо вам здається, що сирійці, які хочуть потрапити до Якутії, щоб сторожити копальні, поводяться безглуздо, то я вам рекомендую подивитися, наприклад, що сталося з Алеппо. Життя та майбутнього в Сирії більше немає”, – додає автор матеріалу. 

Розслідувач розповів на прикладі кількох чоловіків й про інші схеми вербування іноземців до російської армії. До прикладу, росіяни користуються тим, що іноземці не розуміють російської, тож обіцяють їм кращі умови, ніж є. 

“З рекрутами зіграла злий жарт арабська мова: у нас і лікар, і провізор називаються одним словом. А ці араби були саме провізорами, тобто аптекарями. Не знаю, як вони могли б бути корисними як польові лікарі. Втім, прибувши до тренувального табору, вони й самі швидко передумали”, – пояснює автор матеріалу. 

Про подібне раніше вже повідомляли інші журналісти. 

Нагадаємо, що серед полонених ЗСУ на фронті бійців російської армії є щонайменше двоє громадян Непалу, які просять повернути їх додому, а також переконують, що опинились на війні в Україні, бо їх обманули під час укладання контракту у Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter