Журналісти отримали докази того, що Росія вербує на війну в Україну мігрантів з фінського кордону

Дата: 06 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Російська влада затримує та вербує для участі у війні проти України мігрантів, які намагаються потрапити до ЄС, зокрема через фінський кордон. 

Про це розповідає Російська служба BBC. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Al Jazeera

Автори матеріалу проаналізували статистику судових постанов щодо порушень міграційного законодавства в районних судах Карелії, а також у Ленінградській та Мурманській областях. Виявилося, що затримання почалися після середини листопада, коли Фінляндія оголосила про закриття прикордонних переходів.

Журналісти розповіли історію Авада із Сомалі. Чоловік, ім’я та професію якого змінили заради безпеки, хотів потрапити до ЄС, щоб возз’єднатися з дружиною та дитиною, які потрапили до Німеччини трохи раніше за нього. З батьківщини родина тікала через напади бойовиків-ісламістів. 

Наприкінці липня поточного року чоловік приїхав до Росії, а за кілька днів потрапив до Білорусі. Як чимало інших мігрантів, він намагався спочатку потрапити до Польщі, а коли це не вдалося навіть з кількох спроб, то поїхав на фінський кордон. На той момент у чоловіка вже була прострочена російська туристична віза, тож його затримали силовики. 

Суд оштрафував чоловіка та групу інших мігрантів, а також постановив депортувати їх з території Росії. Втім, після тижня, проведеного в спеціальному центрі, туди прийшли невідомі люди у військовій формі. Вони пропонували рік “роботи” в обмін на хорошу винагороду, медобслуговування, право залишатися в Росії після закінчення контракту і навіть возз’єднання із сім’єю.

Фінський прикордонник. Фото: Finnish Border Guard

“Ми запитали, що за робота буде, сказали, що проста і хороша”, – пригадує чоловік. 

Тих, хто погодився, набралося 12 осіб. Правозахисники, які опікуються темою мігрантів, наголосили авторам матеріалу, що, найімовірніше, іноземці навіть не зрозуміли, куди їх везуть. 

Невдовзі Авад з іншими чоловіками потрапив до наметового табору “неподалік України”.  Згодом іноземці відмовилися від підписаних документів, на що російські військові погіршили їм умови утримання, а потім почали погрожувати 10-річним ув’язненням. 

“Усі налякалися, а я – ні, я відповів, що не знаю, що я там підписав, бо це не моєю мовою. Я біженець, а не солдат”, – каже Авад. 

Нині всіх чоловіків повернули до міграційного центру, де вони очікують на депортацію. 

У розпорядженні російських правозахисників є й інші свідчення того, що заарештованих поблизу фінського кордону вербують до участі у війні проти України. 

Нагадаємо, що в Непалі арештували групу людей, які за гроші відправили чоловіків на війну в Україну як туристів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter