Двоє полонених на фронті непальців просять повернути їх на батьківщину

Дата: 18 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Серед полонених ЗСУ на фронті бійців російської армії є щонайменше двоє громадян Непалу, які просять повернути їх додому, а також переконують, що опинились на війні в Україні, бо їх обманули під час укладання контракту у Росії.

Інтерв’ю з полоненими опублікував Володимир Золкін

Скриншот відео

Ролик з двома чоловіками у ютубі з’явився напередодні, 17 січня. 

Жоден з полонених добре не розмовляє російською мовою, тож частину розмови довелось вести за допомогою онлайн-перекладача. 

Один з чоловіків стверджує, що переїхав до Росії у 2022 році та вчився у Москві в університеті. В Україні він опинився торік, за його словами, підписавши контракт, бо не було грошей на навчання та допомогу хворому батьку. Другий чоловік, за його словами, був туристом у РФ. 

Той з полонених, який краще говорить російською, розповів, що під час укладання контракту у РФ йому збрехали щодо функцій, які він має виконувати. На питання, чи розумів він, куди їхав, він відповів, що не розумів. Російські журналісти, які раніше досліджували, як російська влада вербує іноземців на війну в Україну, вже розповідали, що чоловіків часто вводять в омануі “Ми запитали, що за робота буде, сказали, що проста і хороша”, – розповідав журналістам BBC один з постраждалих чоловіків. під час укладання контракту. 

Наприкінці розмови чоловік, який краще розмовляв російською, за допомогою онлайн-перекладача записав звернення: “Я хочу поїхати до Непалу якнайшвидше. Якщо ви можете поговорити з прем’єр-міністром, то допоможіть нам, бо ми не зможемо зробити це (повернутись до РФ та відправитись на війну ще раз – Ред.) знову”. 

Обидвоє полонених чоловіків побоюються, що якщо опиняться у РФ знову, то їх ще раз відправлять на війну. 

Про перебування непальців на фронт із російського боку стало відомо після того, як у мережі торік почали ширити ролик з полоненим 22-річним чоловіком, який англійською зміг пояснити бійцям ЗСУ, звідки він. Невдовзі після цього у Непалі арештували групу людей, які за гроші відправили чоловіків на війну в Україну як туристів, а також заборонили громадянам працювати в Україні та Росії. 

Непальський уряд перевіряв дані про непальців у лавах українських військ, але не знайшов цьому жодних підтверджень.

Нагадаємо, що влада Непалу зверталась до Росії з вимогою не вербувати своїх громадян до російської армії. Це сталося після того, як в Україні загинули шестеро непальців

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter