Із 2022 року росіяни завдали 1,5 тисячі ударів по медичних закладах в Україні

Дата: 29 Липня 2024
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення російські військові завдали 1,5 тисячі ударів по медичній інфраструктурі України. 

Про це розповіла медична директорка неурядової організації “Лікарі за права людини”, професорка Університету Мічигану Мішель Гайслер під час пресконференції в Медіацентрі Україна. 

Розбір завалів однієї з лікарень, обстріляних російськими військовими в Запорізькій області. Фото: Celestino Arce / NurPhoto

За даними МОЗ, росіяни за час великого вторгнення пошкодили щонайменше 1642 об’єкти медзакладів, а ще 214 – зруйнували повністю. Найбільше постраждали медичні заклади в Харківській, Донецькій, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській, Київській, Дніпропетровській, Запорізькій та Сумській областях.

“Усі країни світу, включно з Україною та Росією, підписали Женевські конвенції. А отже зобов’язані поважати універсальне право медиків, про ненапад на них і про заборону на їх утримання як військовополонених, та їх захист від жахливих катувань і жорстокого поводження з боку російських військових, про яке нам доводилось чути. Організація (“Лікарі за права людини”. – Ред.), яку я представляю, та наші партнери, допомогли задокументувати численні порушення цього універсального права як з боку російських військових, так і посадових осіб”, – каже Гайслер. 

Окрім цього, професорка нагадала про затриманих росіянами лікарів, яких, за її словами, є сотні. Причетними до цього Гайслер називає як російських військових, так і посадовців РФ. 

Нагадаємо, що цьогоріч заочно 11 років в’язниці отримав російський військовий, який наказав обстріляти з танка Тростянецьку лікарню.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter