З 2018 року окупанти в Криму намагалися притягнути до відповідальності 20 кримських татарок за підтримку заарештованих родичів

Дата: 03 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

З 2018 року щонайменше 20 кримських татарок у тимчасово окупованому Криму намагалися притягнути до адміністративної відповідальності за підтримку своїх родичів, яких переслідувала окупаційна влада півострова або за “порушення” у приміщенні чи на території судів.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Фото: “Кримська солідарність”

Найперший випадок адміністративного переслідування стався у 2018 році. Тоді дружину політв’язня у справі першої Сімферопольської групи” Хізб ут-Тахрір” Узеїра Абдуллаєва Феру звинуватили в тому, що вона чинила опір судовим приставам і відмовлялася спуститися на перший поверх Верховного суду Криму після того, як їй сказали, що засідання у справі її чоловіка проходить у закритому режимі. За версією пристава, Фера Абдуллаєва кричала та обурювалася. Захист наполягав, що цього не було і що саме пристав у підвищеному тоні та дуже жорсткій формі вимагав від жінки покинути поверх. Кримський суд виправдав Абдуллаєву.

Зазнали адміністративного переслідування і матері політв’язнів. Так, у 2020 році на матір правозахисника у справі “другої Бахчисарайської групи” Сервера Мустафаєва Венеру складали протокол та виписали штраф за одиночний пікет на підтримку сина, який вона провела “без повідомлення влади”. Суд припинив провадження у цій справі.

Крім того, за пікет на підтримку сина у 2021 році Червоногвардійський районний суд Криму визнав винною матір Арсена Абхаїрова Зеліху. Їй призначили штраф 10 тисяч рублів. Того ж року суд оштрафував на ту саму суму матір Асана Ахтемова, якого катували силовики. Зарему Ахтемову визнали винною у непокорі поліції та невиконанні правил при надзвичайній ситуації, коли вона вийшла до будівлі ФСБ з вимогою дати інформацію про викраденого силовиками сина та інших фігурантів його справи.

“Все, що пов’язане з політзеками, що не вкладається у потрібні ФСБ та підконтрольним їй судам рамки, підлягає усуненню. Низові ланки отримують інструкції про те, що політзеки є негативним і небезпечним елементом, що всі, хто їх підтримує, — злочинці. Будь-яка активна підтримка навіть з боку близької родички зустрічає різкий відгук у рядового пристава, який особливо бажає вислужитися і шукатиме, за що б причепитися. Таким чином всім своїм виглядом система показує своє відторгнення таких людей та їхніх близьких”, — прокоментував ситуацію, що склалася на півострові, правозахисник Еміль Курбедінов.

Нагадаємо, з початку російської окупації Криму на півострові зафіксували два заочні арешти та дев’ять притягнень до кримінальної відповідальності жінок.

Найуразливішою групою на тимчасово окупованому півострові залишаються сім’ї політичних в’язнів Кремля: дружини, матері й доньки. Негативною тенденцією стало переслідування активісток Криму за кримінальними й адміністративними справами.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter