У Криму матір політв’язня Мустафаєва оштрафували за пікет на підтримку сина

Дата: 14 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

“Бахчисарайський районний суд” в Криму оштрафував матір координатора об’єднання “Кримська солідарність” Сервера Мустафаєва. Перед оголошення вироку своєму синові у вересні Венера Мустафаєва вийшла на одиночний пікет з плакатом “Розмови в мечеті – не злочин! Поверніть мені сина!”.

Водночас її не пускали на засідання “суду”, повідомляє “Крим.Реалії“.

“Суд” ухвалив рішення про штраф за статтею 20.6.1 КпАП Росії (“Невиконання правил поведінки під час надзвичайної ситуації або загрози її виникнення”). 

Ліля Гемеджі повідомила, що “пристав” Подолякін спочатку не пропускав її та Венеру Мустафаєву до будівлі суду. Їм вдалось зайти о 13:17. 

“Ми біля залу засідань очікували початку судового засідання, щоб нас запросили в зал. Ми прочекали близько двох годин біля залу суду. Я цікавилася кілька разів, коли почнеться засідання, нам постійно казали очікувати, після цього нас запросили в зал на оприлюднення. І на оголошенні я зрозуміла, що суддя ухвалила рішення за нашої відсутності й що Венеру Мустафаєву оштрафовано на 1000 рублів і 382 гривні, – розповіла кримська адвокатка Ліля Гемеджі.

Захист має намір оскаржити “рішення суду”.

Нагадаємо, напередодні оголошення вироку Серверу Мустафаєву, 15 вересня, Венера Мустафаєва вийшла на одиничний пікет у Бахчисараї. Вона тримала в руках плакат із написом: “Розмови в мечеті – не злочин! Поверніть мені сина!”.

Незаконне “міністерство внутрішніх справ” у Криму порушило дві адміністративних справи проти жінки – за статтями 20.6.1 (“Невиконання правил поведінки під час надзвичайної ситуації або загрози її виникнення”) і 20.2.2 (“Організація або проведення публічного заходу без подання в установленому порядку повідомлення про проведення публічного заходу”) КпАП Росії.

16 вересня Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок затриманим у межах другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Так, Марлену Асанову присудили 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17 років, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13.

Вирок російського суду для громадських журналістів Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова та Сейрана Салієва засудила Національна спілка журналістів України.  

Тим часом у Мінреінтеграції повідомили, що домагатимуться посилення санкцій проти Росії через незаконні вироки для кримських татар. Раніше також МЗС України закликало Раду Європи та міжнародну спільноту відреагувати на рішення російського суду і посилити тиск на Росію, зокрема за допомогою запровадження санкцій.

Скасувати вирок та звільнити політв’язнів Росію закликав також Європейський Союз. У заяві офіційного представника зовнішньополітичної служби ЄС Петера Стано йдеться, що Євросоюз не визнає використання російського законодавства в тимчасово окупованому Криму і Севастополі, оскільки це незаконно, згідно з міжнародним правом, як і передання громадян України з Криму до судів у Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter