У Криму незаконний “суд” оштрафував матір фігуранта справи “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 22 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У Криму, підконтрольний РФ, “Красногвардійський районний суд” визнав матір фігуранта справи “Хізб ут-Тахрір” Арсена Абхаїрова – Зеліху Абхаїрову – винною в “порушенні встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування” і призначив їй штраф в розмірі 10 000 рублів.

Про це повідомили в громадському об’єднанні “Кримська солідарність”.

Зеліха Абхаїрова і Сабрі Талипов

Адвокати Айдер Сулейманов і Сабрі Талипов розповіли, що під час суду були “грубо порушені норми процесуального права ведення судового розгляду“. За їхніми словами, суд після оголошення доказів захисту, не надавши можливості виступити в дебатах Абхаїровій і не виходячи у нарадчу кімнату, виніс постанову.

Це нонсенс. Ми тільки що проговорили про грубі помилки в матеріалах справи і тут же суддя зачитує мотивувальну частину постанови”, – зазначив Айдер Сулейманов.

Під час процесу захисники подали клопотання щодо виключення з матеріалів справи протоколу про адміністративне правопорушення – через численні помилки під час його складання, а також через закінчення терміну давності даного адміністративного протоколу.

У цьому клопотанні суд відмовив, аргументуючи свої дії тим, що “норми Кодексу Росії не передбачають такої процесуальної дії як виключення доказів, на відміну від кримінально-процесуальних або арбітражних. Керуючись статтею 24.4 КоАП Росії, суддя визначив відмовити у задоволенні даного клопотання“.

Крім того, як зазначив захисник Сабрі Талипов, суддя на початку засідання попросив вийти всіх слухачів, мотивуючи свої дії “епідеміологічною ситуацією в країні”.

Можна зробити висновок, що суддя не хотів, щоб були слухачі, які б зафіксували порушення в цій справі і побачили несправедливість суду”, – висловив свою точку зору захисник Сабрі Талипов.

Раніше на Абхаїрову відкрили адміністративну справу за звинуваченням у порушенні правил проведення одиночного мітингу. 31 жовтня 2020 року мати фігуранта красногвардійської справи “Хізб ут-Тахрір” Зеліха Абхаїрова вийшла з одиночним пікетом проти переслідування свого сина Арсена.

Нагадаємо, що у листопаді 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок фігурантам красногвардійської справи “Хізб ут-Тахрір” Рустему ЕмірусеїновуАрсену Абхаїрову і Ескендеру Абдулганієву. Суд призначив Рустему Емірусеїнову 17 років ув’язнення, Арсену Абхаїрову – 13 років, Ескендеру Абдулганієву – 12.

У лютому 2019 року в будинках кримських татар у селищі Октябрське Красногвардійського району російські силовики провели обшуки. Пізніше в управління ФСБ Росії в Сімферополі відвезли Ескендера Абдулганієва, Арсена Абхаїрова і Рустема Емірусеїнова.Представники ФСБ стверджують, що затримані жителі Красногвардійського району причетні до діяльності забороненої в Росії та на території окупованого нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав 11 кримських татар політв’язнями, яких російська влада переслідує з політичних мотивів через ненасильницьку реалізацію права на свободу совісті, віросповідання, об’єднання та мирні зібрання.

Фотографія обкладинки: “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter