З 1 вересня уряд скасує виплати на проживання ВПО, чий майновий стан не потребує допомоги: як це визначатимуть?

Дата: 11 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів ухвалив постанову щодо питання підтримки внутрішньо переміщених осіб та змінив порядок призначення виплат на проживання для ВПО.

Про це розповіли в уряді. 

Фото: IOM / Yana Wyzinska

Для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу нині та перебувають в Україні, з 1 серпня поточного року її автоматично подовжать ще на пів року, до кінця січня 2024-го. 

Не отримають допомоги ті, хто був за кордоном більш як 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, які можна підтвердити документально. Посадовці серед таких причин називають службове відрядження, стажування, лікування, реабілітацію, догляд за хворою дитиною, оздоровлення дітей тощо. 

Не виплачуватимуть допомоги й тим, хто повернувся до покинутого місця проживання, а також тим, хто відбуває покарання в місцях позбавлення волі або засуджений за колабораціонізм.

З 1 вересня допомогу не продовжать і тим переселенцям, чий майновий стан не потребує допомоги держави. Такими вважатимуть тих, хто з моменту ухвалення цієї постанови: 

  • купив новий транспортний засіб, з року випуску якого минуло менш як п’ять років, крім авто, що придбали волонтери та передали на потреби оборони країни;
  • купив на суму понад 100 тисяч гривень земельну ділянку, квартиру або будинок, втім винятки роблять для житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету;
  • має на депозитному банківському рахунку понад 100 тисяч гривень;
  • придбав іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тисяч гривень;
  • має у власності житло, що розташоване на інших територіях, ніж ті, де йдуть активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 квадратного метра на одного члена сім’ї.

Якщо виплати припинять, то про це повідомлять отримувачу, який матиме можливість оскаржити рішення. Нові критерії, як кажуть в уряді, не впливають на отриману допомогу до 1 липня 2023 року. 

Допомога на проживання для ВПО – одна з найбільших за розміром фінансування з державного бюджету програм. На поточний рік на неї передбачили 57 мільярдів гривень. Нині виплати отримують понад 2,6 мільйона осіб.

Нагадаємо, що Ощадбанк відновлює ідентифікацію переселенців – отримувачів пенсій та соцдопомоги. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter