Ютуб досі не заблокував низку каналів, які виправдовують російську агресію і розпалюють ненависть до українців, – ІМІ

Дата: 16 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Експерти Інституту масової інформації (ІМІ) виявили щонайменше 46 незаблокованих російських та проросійських, орієнтованих на закордонну аудиторію ютуб-каналів, що поширюють пропаганду, расистські висловлювання, публікують відео зі сценами насильства, виправдовують війну Росії проти України та розпалюють ненависть до українців.

Такі дані наведено в дослідженні ІМІ щодо використання Росією ютубу як майданчика для пропаганди.

Джерело: pixabey.com

Серед виявлених каналів, зокрема, канал російського міноборони “Звезда”, СПАС-СТРИМ, “Соловьев LIVE”, “Царьград ТВ” тощо.

Експерти розділили вказані ютуб-канали на три категорії: 

  • ті, які просувають агресивну пропаганду, використовують геноцидну риторику, ворожі висловлення, публікують сцени насильства тощо; 
  • кремлівська пропаганда, що “маскується”; 
  • ті, що розміщують контент, характерний одразу для двох зазначених категорій. 

Серед пропагандистських ресурсів — ютуб-канал прокремлівської пропагандистки, підсанкційної в Україні ексведучої телеканалів пулу Віктора Медведчука Діана Панченко. У своїх відео вона розпалює ненависть до українців, але попри порушення правил спільноти її канал досі не заблокований.

Водночас ІМІ виявив, що п’ять каналів завантажують ролики з кадрами незаблюрених тіл із серйозними травмами, а сім інших – кадри зі знищенням української військової техніки, зокрема разом з військовими.  

Прокремлівські канали здебільшого прославляють окупантів, виправдовують війну проти України та розпалюють ненависть до українців.

До того ж низка російських каналів поширює расистські висловлювання. Як приклад в ІМІ навели коментар ведучих однієї з програм на ютуб-каналі “Звезда” щодо проморолика нової передвиборчої кампанії президента США Джо Байдена, в якому знялися представники різних рас. 

“Почему, например, в ролике предвыборном Трампа не обыгрывается противостояние белой и черной Америки? В ролике Байдена это сплошное цветное население, то вот сейчас по смыслу раз уж все всё понимают, то надо снимать ролик выборный где-нибудь в Техасе с реднеками, с белыми женщинами, белыми мужчинами. […] Их задача – белого человека, разумного белого человека, просто изничтожить!”  

Це відбувається попри те, що поширювати дезінформацію, ворожі висловлювання, сцени насильства заборонено правилами відеохостингу. 

Експерти ІМІ наголосили на тому, що через те, що російські пропагандисти створюють і вивантажують ролики на ютубі в промислових масштабах, намагаючись у різний спосіб “замітати сліди”, модерації роликів командою відеохостингу не досить. Також деякий шкідливий контент може лишитися поза увагою працівників платформи через те, що вони не перебувають глибоко в контексті російсько-української війни, уточнили експерти.

“Тож Інститут масової інформації хоче наголосити на необхідності створення представництва Youtube в Україні”, – йдеться в дослідженні.

Представники ІМІ закликали Ютуб видалити з платформи російські та проросійські канали, що поширюють фейки та наративи кремлівської пропаганди, використовують образливі та ворожі висловлювання щодо політиків та населення різних країн, розпалюють геноцид проти українців та поширюють расистські висловлювання. 

Водночас вони звернулися до Міністерства цифрової трансформації, Міністерства культури та інформаційної політики, Ради національної безпеки і оборони України з проханням сприяти коректному і ефективному блокуванню прокремлівських ресурсів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що, за даними дослідження ІМІ, російська пропаганда використовує ютуб як майданчик для поширення ідеї геноциду українського народу, трансляції расистських висловлювань і вихваляння російських воєнних злочинців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter