ЮНЕСКО підтвердила пошкодження більш ніж двох сотень об’єктів в Україні

Дата: 24 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури підтвердила пошкодження внаслідок повномасштабного російського вторгнення 204 об’єктів в Україні. 

Про це повідомили в ЮНЕСКО.  

Дерев’яна церква Різдва Пресвятої Богородиці (1892 рік) на Київщині. У будівлю влучив російський снаряд. Фото: Максим Назаренко

Із загальної кількості об’єктів 87 – це релігійні, 13 музеїв, 38 історичних будівель, 38 будівель, присвячених культурній діяльності, 18 пам’ятників, а також 10 бібліотек.

Щонайменше чверть, а саме 51, розташовані в Харківській області, а ще більше культурних пам’яток, що постраждали внаслідок вторгнення, налічили на Донеччині – 58. Серед них будівля “Слово”, меморіал жертвам Голокосту Дробицький Яр та мечеть “Сунна” в Харкові й Святогірська Свято-Успенська лавра та Маріупольський драматичний театр на Донеччині.

На Київщині зафіксували пошкодження 29 об’єктів, серед яких Історико-краєзнавчий музей у селі Іванків, який росіяни зруйнували в перші дні вторгнення. Там зберігалася колекція картин української художниці Марії Примаченко, частину з яких вдалося врятувати. Нині кожен охочий може прогулятися музеєм у 3D-турі. 

ЮНЕСКО проводить лише попереднє оцінювання шкоди культурним цінностям в Україні. 

Храм Різдва Пресвятої Богородиці (1838 рік) у місті Дергачі. Фото: голова Дергачівської громади В’ячеслав Задоренко

В Україні також налічують сім об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: 

  • собор Святої Софії та прилеглі чернечі будівлі в Києві, Києво-Печерська лавра;
  • Ансамбль історичного центру Львова;
  • Дуга Струве;
  • Букові праліси Карпат та давні букові ліси;
  • Резиденція митрополитів Буковини і Далмації;
  • Дерев’яні церкви карпатського регіону Польщі і України;
  • Херсонес Таврійський.

В організації кажуть, що жоден з них не був пошкоджений. 

Нагадаємо, що російська влада під приводом “евакуації” може вивезти цінності з музеїв Криму та інших окупованих територій. Такі дії росіян  вважатимуться воєнним злочином, оскільки в такий спосіб вони намагаються вивезти з України все цінне.

Раніше ZMINA писала, що під час окупації Мелітополя російські військові викрали з тамтешнього краєзнавчого музею золоту діадему гунів. Викрадена діадема була частиною ювелірного набору з 90 предметів, який поцупили росіяни. 

Фотографія обкладинки: Claire Harbage / NPR

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter