Росіяни викрали з мелітопольського музею золоту діадему гунів

Дата: 10 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Під час окупації Мелітополя російські військові викрали з тамтешнього краєзнавчого музею золоту діадему гунів. 

Про це повідомили в Міністерстві оборони України. 

Військові опублікували фотографії діадеми, зазначивши в підписі до світлини, що росіяни крадуть в Україні не тільки пральні машини. 

Викрадена діадема була частиною ювелірного набору з 90 предметів, який поцупили росіяни. 

“Російські солдати також викрали артефакти з майже 40 українських музеїв”, – кажуть у відомстві. 

Місцеві медіа ще навесні казали, що для отримання інформації про цінні експонати краєзнавчого музею Мелітополя, серед яких колекція скіфського золота, росіяни викрадали працівників музею. 

За даними Кримськотатарського ресурсного центру, загалом із краєзнавчого музею Мелітополя поцупили 1841 предмет, серед яких історична зброя, датована періодом від XVII століття до першої половини XX століття, а також речі з дорогоцінних металів.
 
Краєзнавчий музей у Мелітополі. Фото: вікіпедія

Серед них 302 золотих предмети: 198 прикраси з Мелітопольського скіфського кургану (історичний період ІV ст. до н.е.), 76 предметів гунського та сарматського періоду ІІІ–V ст. н.е., кільце та дві монети (історичний період ХХ–ХХІ ст.), а також 25 одиниць – нагороди радянського часу.

Також викрали срібні предмети, а саме духоборський скарб із села Терпіння, який містить 322 монети (історичний період 1761–1824 рр.), та “непівський скарб” у складі 324 монет, датованих 1921–1924 роками, а ще 845 орденів та медалей радянського часу.
 
Нагадаємо, що з кінця лютого росіяни пошкодили або знищили в Україні понад сотню об’єктів культурної спадщини. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter