Росія планує вивезти з музеїв Криму цінні експонати, Мінкульт вважає це воєнним злочином

Дата: 17 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Російська влада під приводом “евакуації” може вивезти цінності з музеїв Криму та інших окупованих територій. Такі дії росіян  вважатимуться воєнним злочином, оскільки в такий спосіб вони намагаються вивезти з України все цінне.

Про це повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики України з посиланням на Генштаб ЗСУ.

Ілюстративне зображення. Фото: Національний музей історії України

Відповідний план “зовнішньої евакуації” з музеїв Криму на територію Росії, як зазначають у Мінкульті, передбачає першочергове вивезення найцінніших предметів, зокрема археологічних знахідок з дорогоцінних металів.

“Таке масове вивезення російськими окупантами культурних цінностей з території України буде пропорційне пограбуванню музеїв під час Другої світової війни і має кваліфікуватися відповідно. Дії РФ є порушенням міжнародного права і спричинять як відповідальність держави-агресора, так і кримінальну відповідальність причетних на національному і міжнародному рівні”, – йдеться в повідомленні.

Міністерство культури звертається до ЮНЕСКО та всіх міжнародних партнерів із закликом не допустити чергового порушення міжнародного права Росією і відмовитися від співпраці з російськими музеями та іншими установами.

Також у Мінкульті закликають вжити заходів задля протидії нелегальному трафіку культурних цінностей та легалізації окупантами незаконно привласнених цінностей, зокрема, на підставі виставок з фондів російських музеїв або розкопок на окупованих Росією територіях, здійснених після 2013 року. 

Раніше ZMINA писала, що під час окупації Мелітополя російські військові викрали з тамтешнього краєзнавчого музею золоту діадему гунів. Викрадена діадема була частиною ювелірного набору з 90 предметів, який поцупили росіяни. 

Нагадаємо, з кінця лютого росіяни пошкодили або знищили в Україні понад сотню об’єктів культурної спадщини. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter