Європейський Союз просить Сербію ввести санкції проти РФ, якщо вона хоче в ЄС

Дата: 16 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Очільник дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що, якщо Сербія хоче в майбутньому стати членом Європейського Союзу, вона повинна запровадити санкції проти Росії за її вторгнення в Україну.

Про це Боррель заявив на пресконференції в понеділок після засідання міністрів закордонних справ ЄС, повідомляє “Європейська правда“.

“Міністри висловили чітке очікування від партнерів, як майбутніх членів, відповідати європейським цінностям і міжнародній політиці, – сказав Боррель, додавши, що це охоплює запровадження санкцій. – Ті, хто цього ще не зробив – і Сербія одна з них – повинні якомога швидше пришвидшитись і ввести санкції”.

Він ще раз підкреслив, що ЄС очікує від кандидатів на членство в ЄС повністю узгоджувати свою міжнародну політику з ЄС.

Зберігати близькі стосунки з путінським режимом більше не є сумісним з побудовою спільного майбутнього з ЄС. Бути нейтральним сьогодні, з огляду на війну в Україні, – це неправильний контекст. Одна країна вторглася на територію іншої. Ставити їх на один щабель означає не відрізняти нападника від того, на кого напали.

Жозеп Боррель

Сербія в майбутньому планує приєднатися до ЄС, однак із 2014 року вона не долучалася до санкцій ЄС проти Росії і продовжує зберігати близькі відносини з РФ.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, країни ЄС висловили готовність розпочати підготовку сьомого пакета санкцій проти Росії, щойно буде затверджений шостий пакет.

Із 24 лютого до 5 травня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 6 802 випадки загибелі або поранення цивільних у контексті збройного нападу Росії на Україну. З цієї кількості – 3 309 загиблих, серед яких 234 дитини, 3493 поранених, з них 330 дітей. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.
 
Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 5 мільйонів людей утекти за кордон. Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.
 
Нагадаємо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, влада РФ депортувала щонайменше 400 тисяч українців. Російські посадовці називають депортацію “евакуацією” та кажуть про 600 тисяч переміщених громадян України.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter