Єврокомісія оприлюднила звіт щодо боротьби міжнародних інтернет-платформ проти російської дезінформації

Дата: 27 Вересня 2023
A+ A- Підписатися
Європейська комісія назвала дезінформацію одним з найбільших ризиків для демократії в інформаційному полі. Про це йдеться у звіті з дотримання Кодексу поведінки щодо дезінформації, до якого приєдналися ключові міжнародні інтернет-платформи.
 
Цей звіт опублікували на сайті Єврокомісії.
 
Фото з відкритих джерел

“Дезінформація все ще залишається одним з найбільших ризиків для європейської демократії в інформаційному полі, включно з тими, що пов’язані з російською війною проти України та з виборами”, – зазначила віцепрезидентка Єврокомісії Вера Юурова.

Єврокомісія оприлюднила приклади окремих розділів звіту з протидії дезінформації, що пов’язана з російською війною проти України.

Зокрема, у доповіді Google за період із січня до квітня 2023 року йдеться про те, що мережа YouTube припинила діяльність 411 каналів та 10 окремих блогів, які були долучені до скоординованої операції впливу через “Російське агентство з дослідження інтернету” (IRA), що перебуває на утриманні російської держави.

Своєю чергою доповідь від мережі Meta містить інформацію про співпрацю з перевірки фактів із 26 міжнародними партнерами. Ця робота виконується на 22 мовах країн Євросоюзу, включно з чеською й словацькою.

Мережа TikTok докладає зусиль з перевірки достовірності інформації російською, українською, білоруською та ще 17 мовами в партнерстві з агентством Reuters. У цьому контексті були перевірені 832 відео, пов’язані з війною, з яких 211 видалені з мережі за підсумками звіряння фактів.

Microsoft у наданому звіті навів аналіз роботи пошукового сервісу Bing Search, який просував достовірну інформацію або знижував рівень менш достовірної інформації щодо 798 180 пошукових запитів, пов’язаних з війною в Україні.

Нагадаємо, віцепрезидентка Єврокомісії заявила, що соцмережа X (раніше Твіттер) після купівлі її Ілоном Маском стала платформою з найбільшим відсотком дезінформації.

Раніше ZMINA повідомляла, що закон про цифрові послуги (Digital Services Act, DSA) погодили в ЄС 2 квітня 2022 року. Європарламент схвалив DSA разом із законом про цифрові ринки 5 липня 2022 року. У жовтні того ж року Європейська рада остаточно схвалила положення відповідного закону. Його оприлюднено в Офіційному журналі ЄС 19 жовтня 2022-го.

Документ набрав чинності в Євросоюзі в серпні 2023 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter