Євродепутати закликали Зеленського ухвалити законопроєкт про цивільні партнерства

Дата: 21 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Євродепутати звернулися до президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради Руслана Стефанчука та голови комітету з питань правової політики Дениса Маслова й усіх членів цього комітету з закликом добитися ухвалення законопроєкту №9103 “Про інститут реєстрованих партнерств”.

Про це повідомила ініціаторка законопроєкту Інна Совсун

Фото: Інна Совсун

“Відсутність права на спадщину, відвідування лікарні чи ухвалення рішень щодо медичної допомоги, чи поховання свого партнера або партнерки під час війни — це нестерпно, саме тому для військовослужбовців і військовослужбовиць ЛГБТІК+ та їхніх партнерів і партнерок юридична можливість офіційно зареєструвати партнерство – надзвичайно важлива”, – наголосили депутати Європарламенту. 

У своєму зверненні вони також зазначили, що схвалення законопроєкту було б не лише сильним знаком відданості напередодні переговорів щодо вступу України до ЄС, але й опорою проти антиліберальної ідеології РФ.

У 22 з 27 країн ЄС дозволена реєстрація одностатевих партнерств. Загалом, як зазначає Совсун, лише 4 країни у цьому питанні відстають від більшості – Болгарія, Польща, Словаччина та Румунія. Останню, як і Україну, кілька місяців тому ЄСПЛ зобовʼязав змінити законодавство, щоб дозволити одностатевим парам реєструвати стосунки.

“Польща також очікує на зміни найближчим часом. Партії, що, ймовірно, сформують нову парламентську більшість після осінніх виборів, неодноразово заявляли про свою підтримку ЛГБТ-спільноти та обіцяють внести законопроєкт про партнерства у наступному скликанні парламенту. Адже понад 60% поляків підтримують партнерства”, – додала вона.

Нагадаємо, що 7 березня до Верховної Ради подали законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства. Якщо його ухвалять, то укласти реєстроване партнерство зможуть як одностатеві, так і різностатеві пари. Зокрема, під час повномасштабної війни, на важливості цієї можливості наголошували ЛГБТ-військові. 

Законопроєкт підтримали чотири комітети – Комітет молоді та спорту, Комітет з питань європейської інтеграції, Комітет з питань цифрової трансформації та Комітет соціальної політики і захисту прав ветеранів.

Читайте також: Цивільні партнерства: що це таке, для кого вони та чому важливо ухвалити закон

Фото обкладинки: Depositphotos

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter