ЄСПЛ зобов’язав Росію провести ефективне розслідування зникнення журналіста Максима Максимова

Дата: 21 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) після кількох років судового розгляду встановив, що російська влада не провела ефективного розслідування зникнення та ймовірного вбивства журналіста-розслідувача Максима Максимова в Санкт-Петербурзі.

Про це повідомляється на сайті Комітету захисту журналістів (CPJ).

Максим Максимов. Джерело: spbsj.ru

Востаннє Максимова бачили 29 червня 2004 року. На момент його зникнення він проводив розслідування корупції в поліції з боку старших офіцерів міністерства внутрішніх справ Росії.

Після того як держава не продемонструвала жодних відчутних результатів у розслідуванні обставин зникнення журналіста, його родина подала позов до ЄСПЛ, стверджуючи, що вбивство було мотивоване професійною діяльністю Максимова.

“Максимов є одним з багатьох російських журналістів, чию справу російська влада занадто довго намагалася заховати під килим”, – сказала в Нью-Йорку координаторка програми CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

У рішенні від 19 жовтня ЄСПЛ ухвалив, що розслідування держави щодо зникнення Максимова підпадає під стандарти Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Суд окреслив низку недоліків у відповідному кримінальному провадженні, пов’язаних з “адекватністю, оперативністю та розумною експедицією”. Все це зумовило висновок, що розслідування не було ефективним, як того вимагає стаття 2 ЄКПЛ (право на життя).

У червні 2005 року петербурзька газета “Смена”, де свого часу працював Максимов, повідомляла з посиланням на джерела в місцевому відділенні МВС, що вбивство журналіста було “ударом у стилі контракту, організованим високопоставленими слідчими” у відповідь на його розслідування про корупцію.

Після рішення ЄСПЛ European Human Rights Advocacy Centre (EHRAC) закликатиме Комітет міністрів Ради Європи натиснути на російську владу для проведення ефективного розслідування ймовірної смерті Максимова.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в районному суді Амстердама почалося слухання справи щодо вбивства журналіста-розслідувача Пітера де Вріса, якого називали “ворогом гангстерів”. На лаві підсудних опинилися двоє чоловіків.

У журналіста стріляли 6 липня 2021 року прямо в центрі столиці Нідерландів. Від отриманих поранень він помер у лікарні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter