В Амстердамі судять двох чоловіків, яких підозрюють у вбивстві журналіста Пітера де Вріса

Дата: 20 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У районному суді Амстердама почалося слухання справи щодо вбивства журналіста-розслідувача Пітера де Вріса. На лаві підсудних двоє чоловіків.

Про це повідомляє BBC.

Пітер де Вріс. Фото: wikiaboutworld.com

21-річного Делано Дж. та 35-річного Каміля Е. правоохоронці затримали через декілька годин після того, як журналіста розстріляли в центрі Амстердама, коли він повертався з ефіру телешоу. Зловмисник зробив п’ять пострілів, зокрема в голову.

Пітер де Вріс був відомим журналістом у Нідерландах, якого називали “ворогом гангстерів”. У 2013 році одного з найвідоміших з гангстерів засудили за погрози розслідувачу. 

Обох підозрюваних бачили, коли вони виходили з машини та прямували до телецентру, де перебував де Вріс. За даними слідства, Делано очікував на сходах, де мав проходити журналіст. ДНК обох підсудних, як переконують у прокуратурі, знайшли на автоматі, який був на задньому сидінні автівки.

Правоохоронці вважають, що вбивство скоїло організоване злочинне угруповання, проти якого де Вріс виступав в одному з процесів, де фігурували 16 осіб. Під час засідання суду підозрюваний Каміль Е., який керував автівкою, заявив про свою невинуватість:

“Я нікого не вбивав, я нічого не знав про вбивство, я не бачив зброї”.

Він розповів, що двоє незнайомих чоловіків дали йому машину і наказали забрати когось в Амстердамі без пояснення причин.

Місце, де стріляли в журналіста Пітера де Вріса. Фото: Reuters / Eva Plevier

“Я запитав, чи це не було щось незаконне, але вони сказали мені не хвилюватися”,сказав він.

Прокуратура каже, що Каміль Е. проводив розвідку в гаражі, де журналіст тричі припаркувався перед стріляниною. Підозрюваний Делано відмовився говорити в суді.

Наступне засідання в справі має відбутись у грудні. 

64-річний Пітер де Вріс помер через дев’ять днів після замаху в лікарні, не приходячи до тями. Після вбивства Комітет захисту журналістів наполягав, щоб влада Нідерландів покарала як виконавців, так і замовників нападу. 

Нагадаємо, що за 30 років незалежності кількість українських журналістів, які загинули, виконуючи свої професійні обов’язки, перевищила 70. Значну частину з них убили, але обставини багатьох смертей досі не з’ясовано, а покарання зазвичай отримують лише виконавці.

Раніше ZMINA публікувала повний список загиблих та розповідала про історії вбивств Георгія Гонгадзе, Вадима Комарова, Павла Шеремета, Ігоря Александрова та Василя Климентьєва.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter