У Нідерландах важко поранили журналіста-розслідувача, якого називають “ворогом гангстерів”

Дата: 07 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У центрі Амстердаму, столиці Нідерландів, стріляли в 64-річного журналіста, автора гучних розслідувань про злочинний світ Пітера Р. де Вріса: він отримав важкі вогнепальні поранення, зокрема в голову.

Пораненого шпиталізували, лікарі борються за його життя, повідомляє “BBC News Україна“.

Поліція на місці замаху на журналіста. Джерело: cdn.nos.nl

За даними місцевої громадської телекомпанії NOS, замах стався ввечері 6 липня, невдовзі після того, як журналіст узяв участь у телешоу RTL Boulevard як гість: свідки чули п’ять пострілів. На сайті видання оприлюднили скриншоти з відео, де видно, як журналіст лежить на землі, а йому надають допомогу.

Кадр з місця замаху на журналіста. Джерело: cdn.nos.nl

Поліція Нідерландів повідомила про затримання трьох людей, зокрема ймовірного нападника. Раніше правоохоронці описували його як худого світлошкірого чоловіка в зеленому камуфляжному піджаку та чорному головному уборі.

Попередньо в цій машині, яку зняли з траси в місті Лейдсендам, перебували двоє підозрюваних у замаху на журналіста. Джерело: cdn.nos.nl

У зв’язку з інцидентом виконувач обов’язків прем’єр-міністра Нідерландів Марк Рютте провів спеціальну пресконференцію.

“Вільна журналістика вкрай важлива для суспільства. Наші думки зараз із близькими Пітера Р. де Вріса. Найважливіше – ми сподіваємось і молимося, що він виживе”, – сказав він.

Міністр юстиції Нідерландів Ферд Грапперхаус назвав жертву замаху “надзвичайним журналістом” і “гідним захоплення борцем з несправедливістю”.

Раніше поліція надавала Пітеру Р. де Врісу охорону через погрози за участь у справах проти відомих нідерландських злочинців. Журналіст не лише розповідав про них у публікаціях, але й був радником важливих свідків у суді.

Як пише BBC.News, де Вріс – один з найвідоміших нідерландських журналістів, постійний учасник телепрограм, автор гучних розслідувань. Зокрема, він писав про викрадення 1983 року тодішнього глави пивного концерну Heineken Фредді Гайнекена. 2013-го учасника викрадення, одного з найвідоміших нідерландських гангстерів Віллема Голлеедера засудили за погрози де Врісу. 

А у 2019-му Голлеедер отримав довічне ув’язнення за причетність до п’яти вбивств.

Мер Амстердама Фемке Галсема назвала де Вріса національним героєм, “сміливою людину, яка домагалася правосуддя, дихала вільно і допомагала тим, хто потрапив у біду, зокрема батькам убитих дітей”.

Так, відомо, що минулого тижня журналіст розпочав кампанію зі збору 1 млн євро на розкриття вбивства Тані Гроен, розслідування якого зайшло в глухий кут.

“Голландська влада має швидко і ретельно розслідувати розстріл Пітера Р. де Фріза, визначити, чи був він здійснений через його професійну діяльність, і переконатись, що зловмисник і замовники нападу будуть покарані. Журналісти в ЄС повинні мати можливість розслідувати злочини та корупцію, не побоюючись за свою безпеку”,заявив представник Комітету захисту журналістів Том Гібсон.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що влада Саудівської Аравії засудила до смертної кари п’ять осіб, звинувачених у вбивстві журналіста Джамаля Хашоггі. Ще трьох людей за вбивство ув’язнили на загальний термін 24 роки.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter