ЄСПЛ зобов’язав Грузію та Азербайджан виплатити журналісту Афганау Мухтарли понад 20 000 євро за моральні збитки та судові витрати

Дата: 07 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

5 вересня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) виніс рішення у справі незалежного азербайджанського журналіста-розслідувача Афгана Мухтарли проти Азербайджану та Грузії, зобов’язавши ці держави сплатити медійнику сукупно 21 500 євро за моральні збитки та судові витрати.

Про це повідомляє Civil Georgia.

Афган Мухтарли. Джерело: “Ехо Кавказу”

За даними видання, ЄСПЛ встановив, що Грузія порушила статті 3 та 5 Європейської конвенції про права людини, не провівши ефективного розслідування викрадення, жорстокого поводження та незаконного перевезення до Азербайджану журналіста. Суд зобов’язав Грузію виплатити 10 000 євро за моральну шкоду та 2 500 євро за судові витрати та витрати.

ЄСПЛ також визнав винним Азербайджан у порушення статті 5 (3) та статті 8 (кожен має право на повагу до свого приватного та сімейного життя, свого житла та кореспонденції) та зобов’язали виплатити 6000 євро за моральну шкоду та 2500 євро за судові витрати.

У 2015 році Афган Мухтарли і його дружина Лейла Мустафаєва втекли з Азербайджану до Грузії, оскільки не почувалися там у безпеці. Мухтарли, затятий критик уряду Азербайджану, зник безвісти у Тбілісі 29 травня 2017 року, але через день знову з’явився у в’язниці в Баку.

Правозахисна організація Amnesty International повідомляла, що азербайджанський журналіст “зазнавав ризику тортур та інших видів жорстокого поводження”. У січні 2018 року медійника засудили до шести років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному перетині кордону, контрабанді грошей та непокорі поліції. Сам Мухтарли не визнав провину.

У МВС Грузії стверджували, що не знають, як саме журналіст перетнув кордон. Грузинська опозиція вимагала відставки високопоставлених грузинських силовиків через викрадення журналіста, вважаючи, що рішення про викрадення Мухтарли відбулося у співпраці з азербайджанськими спецслужбами. Після інциденту в Грузії звільнили керівників контррозвідки та прикордонної служби.

У ПАРЄ закликали Азербайджан звільнити викраденого журналіста. Європейський суд з прав людини присвоїв справі Афгана Мухтарли пріоритетний статус.

У березні 2020 року Мухтарли звільнили з азербайджанської в’язниці.

Нагадаємо, 26 жовтня 2017-го азербайджанський журналіст-розслідувач отримав премію імені Павла Шеремета.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter