ЄСПЛ знову визнав українське довічне ув’язнення порушенням прав людини

Дата: 16 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення в cправі “Лопата та інші проти України”, яким учергове визнав довічне покарання, що існує в Україні, порушенням прав людини і Визнали порушення статті 3 конвенції: "Ніхто не може зазнавати катування або нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження або покарання". .

Про це повідомили на сайті суду. 

Минулого року стало відомо, що Україна опинилася на першому місці серед 50 європейських країн за кількістю довічно ув’язнених людей, які не мають перспективи звільнення. У країні таких налічили 1541.

Річ у тім, що в українському законодавстві наразі немає механізму дострокового звільнення довічно засуджених. Відбувши 20 років покарання, вони можуть лише звернутися до президента з проханням про помилування. У такому разі довічне ув’язнення можуть замінити на 25 років позбавлення волі. 

Справа “Лопата та інші проти України” стосувалася 24 довічників, зокрема Володимира Панасенка, який уже багато років безрезультатно бореться за своє звільнення.

Судді ЄСПЛ, які вже визнали українське довічне ув’язнення порушенням прав людини, у своєму рішенні нагадали, що Конвенція про захист прав людини не забороняє засуджувати людей до довічного позбавлення волі за особливо тяжкі злочини, такі як убивство. Однак у в’язнів має бути як реальна перспектива звільнення, так і можливість перегляду вироку. 

Cудді не призначили заявникам виплату моральної шкоди, адже встановлення порушення, на думку ЄСПЛ, саме по собі є досить справедливою компенсацією.

Нагадаємо, що вже не перший рік у парламенті лежить законопроєкт №2033а, який впроваджує механізм перегляду справ невинно засуджених. Також на початку цього року на розгляд Ради внесли проєкт закону, що дозволить особам, які до набрання чинності кодексу були засуджені до довічного позбавлення волі, ініціювати перегляд їхніх вироків. Наразі документ передали на доопрацювання в комітет. 

Раніше ZMINA докладно розповідала історію довічника Володимира Панасенка. Адвокати та низка правозахисників вважають, що справу проти нього сфабриковано. Чоловіка, як стверджують вони, катували, а потім засудили до довічного позбавлення волі без правомірних доказів провини, ґрунтуючись тільки на свідченнях однієї людини.

Панасенко подавав скаргу до Конституційного Суду щодо положень Кримінального кодексу, які унеможливлюють дострокове звільнення, проте судді відмовляли йому

Відомо, що разом з Росією та Туреччиною Україна входить до трійки лідерів серед країн, на які найчастіше скаржаться до ЄСПЛ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter