ЄСПЛ заборонив депортувати мігрантів до Білорусі

Дата: 07 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини застосував тимчасові заходи в справах проти Польщі, Литви та Латвії, що стосуються мігрантів, які змогли перетнути кордон ЄС, однак яким тепер загрожує депортація. 

Про це повідомили в суді. 

Фото: AFP

Судді застосували правило 39 регламенту ЄСПЛ, яке дозволяє термінові заходи в ситуаціях, де є неминучий ризик заподіяння непоправної шкоди. Невиконання цих заходів вважають перешкодою для ефективного розгляду скарги.

Від кінця серпня до ЄСПЛ звернулися щонайменше 198 мігрантів, які просили допомогти їм залишитися на території ЄС, бо в разі депортації до Білорусі, а в деяких випадках – до країни походження їхньому життю загрожуватиме небезпека. 

Понад 40 позовів мігранти подали щодо влади Польщі, ще два – проти Латвії та один проти Литви. Наприкінці листопада польські посадовці говорили, що планують депортувати до країн походження понад 200 людей, яким вдалося потрапити до ЄС. Правозахисники звинувачують польську владу в ігноруванні прохань мігрантів та жорстокому ставленні. 

Іракці, яких повернули з Білорусі на батьківщину. Фото: фейсбук-сторінка Iraqi Airways

У серпні ЄСПЛ уже закликав Польщу допомогти мігрантам на кордоні, однак після цього влада країни повернула до Білорусі групу афганців, які просили про захист. Дізналися про це завдяки розслідуванню правозахисників. 

Наразі Іран забирає з Білорусі своїх громадян, які намагалися потрапити до ЄС. До країни вже відправили щонайменше два евакуаційні рейси. 

Журналісти з’ясовували, що мігранти витрачають десятки тисяч євро, щоб опинитись у Білорусі, а допомагають їм у цьому, зокрема, російські та білоруські туристичні агенції. За проживання в готелях у Білорусі з мігрантів вимагають сотні доларів за ніч.

Нагадаємо, що в разі загострення ситуації Україна не відкидає запровадження надзвичайного стану в прикордонних з Білоруссю областях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter