У МВС готові ввести надзвичайний стан в прикордонних з Білоруссю областях: що він передбачає

Дата: 15 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У разі загострення ситуації в прикордонних з Білоруссю областях можуть запровадити надзвичайний стан. 

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський

Знак на кордоні України з Білоруссю

У такий спосіб влада планує реагувати на загострення ситуації на кордоні з Білоруссю, де зібралися тисячі мігрантів, які намагаються перетнути кордон з ЄС. За словами Монастирського, запровадження надзвичайного стану у Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській та Чернігівській областях – один зі сценаріїв, який розглядають посадовці. 

“Визначені місця дислокації особового складу для посилення Прикордонної служби, Національної гвардії, Національної поліції, визначена взаємодія з іншими підрозділами територіальної оборони, громадських формувань з охорони громадського порядку, і саме вони будуть в координації захищати наш державний кордон. Ми бачимо, для цього буде необхідність”, – перелічує Монастирський деякі з підготовчих заходів, які вже проводять.

Окрім цього, міністр повідомив, що якщо буде необхідно швидко відповісти на масову присутність мігрантів на території прикордонних регіонів, то зводитимуть тимчасові споруди, але стратегічна мета України на два найближчі роки – це будівництво держкордону. На це, за словами Монастирського, вже передбачено кошти в бюджеті на наступний рік. 

Масовий перехід держкордону з території суміжних держав є в переліку причин, через які можуть ввести надзвичайний стан в Україні. Особливий режим запроваджують за допомогою указу президента, який Верховна Рада має затвердити протягом двох днів з моменту звернення очільника держави. В указі мають чітко вказати межі території, на якій запроваджується відповідний стан, та строк, на який він вводиться.

Нагадаємо, що, згідно з законом, надзвичайний стан в країні можуть оголосити не більш як на 30 діб, а в окремих її місцевостях – не більш як на 60 діб

Серед обмежень, які можуть запровадити через масовий перехід держкордону, є, зокрема, такі:

  • комендантська година;
  • перевірка документів у громадян, а в необхідних випадках – проведення особистого огляду, огляду речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень та житла громадян;
  • заборона виготовлення і розповсюдження інформаційних матеріалів, що можуть дестабілізувати ситуацію;
  • відстеження трафіку мобільного телефону.

За оцінками РНБО, сьогодні на території Білорусі перебуває вже близько 16 тисяч мігрантів. Україна вважає міграційну кризу на кордоні гібридною війною Росії проти Європи. 

Мігранти на кордоні ЄС

Мета Москви полягає в тому, щоб створити проблеми та змусити решту світу розв’язувати їх спільно із собою. Україна завжди виступає за мир, справедливість та безпеку в Європі. Нам добре відомі російські методи, спрямовані проти цих цілей”, – говорив очільник МЗС Дмитро Кулеба

Криза з біженцями на кордонах ЄС посилилася після примусової посадки літака Ryanair у Мінську в травні та заяв самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка про те, що влада республіки більше не стримуватиме нелегальних мігрантів. Спочатку через збільшення їхньої кількості в Литві оголосили режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації, а пізніше аналогічний режим на кордоні запровадили Латвія і Польща. 

В останній на прикордонних територіях тимчасово заборонили масові заходи, люди, що перебувають у громадських місцях там, зобов’язані носити із собою посвідчення, а ті, хто не проживає на прикордонні, узагалі не можуть потрапити на визначені території.

Раніше ZMINA пояснювала, чим відрізняється надзвичайна ситуація та надзвичайний стан в Україні і як ввести останній без зловживань.

Фотографія обкладинки: Белсат

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter