ЄСПЛ визнав ліквідацію Верховного Суду України незаконною: суддям виплатять компенсації

Дата: 29 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини дійшов висновку, що ліквідація Верховного Суду України під час судової реформи була незаконною. Так, примушення суддів ВСУ ще раз доводити свою професійну придатність “серйозно підірвало правову визначеність і передбачуваність конституційних принципів незалежності судових органів”.

Таке рішення ухвалили в справі № 11423/19 “Гуменюк та інші проти України”.

Будівля Верховного суду. Фото: вікіпедія

Під час судової реформи у 2016 році парламент вніс зміни до Конституції та перейменував Верховний Суд України на Верховний Суд. До нового суду провели конкурс, участь у якому на загальних підставах могли брати “старі” судді. 

Однак, як пояснювали фахівці Фундації DEJURE, ліквідація не завершилася через оскарження в суді, а тому фактично залишилося дві окремі юридичні особи: Верховний Суд та Верховний Суд України. В останньому залишилися працювати дев’ять суддів, які відмовилися йти у відставку чи брати участь у вищезгаданому конкурсі.

Минулого року Конституційний Суд визнав незаконною ліквідацію ВСУ та положення про менші суми довічного грошового утримання для суддів у відставці, які не пройшли кваліфікаційного оцінювання. Водночас він відмовився визнати формування нового ВС неконституційним, а тому його рішення залишились обов’язковими.

Голова Верховного Суду України Василь Гуменюк. Фото: “Закон і Бізнес”

ЄСПЛ погодився з думкою, що перейменування органу не могло відбутися без переведення старих суддів на нові посади. 

Необхідність участі в конкурсі, зокрема, вибір експертів і відсутність інституційних і процесуальних гарантій судді ЄСПЛ назвали такими, що не узгоджуються з принципом незмінності суддів. Він є ключовим елементом для підтримки незалежності всієї системи й суспільної довіри до неї.

ЄСПЛ констатував порушення статті 6 Конвенції щодо права на справедливий суд, а також статті 8 щодо права на повагу до приватного і сімейного життя в частині незаконного втручання у виконання суддями ВСУ своїх обов’язків. Тепер Україна має виплатити восьми суддям ВСУ, які подали скаргу, по 5000 євро компенсації моральної шкоди. 

Нагадаємо, що в нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Фотографія обкладинки: lexinform.com.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter